Yitip Giden Hayatlar

Etrafımda yitip giden hayatlar görüyorum sürekli ve hatta en yakınımızdaki insanlarda bile. Şöyle bir gözlemlediğinizde rutin bildiğimiz gündelik hayatları etrafa hep mutlu görünmeye çalışıyorlar. Kim bilir belki de korkularından içlerinde yaşanan ızdıraplar ve acılar hiç gün yüzüne çıkmadan bir ömür tüketiyorlar. Düşünmekten ve korkularından haliyle en sonunda da kendilerinden kaçıyorlar umutsuzca.

Daha acınası olansa bunun ne için ya da kim için bile değdiğini bilmeden geçip giden bir ömrün ve yılların ardından arkalarında insanlık veya sevgi ya da gurur hiç bir şey kalmayacağını bildikleri halde kendi gerçeklerini kendilerinin inkâr etmeleridir.
Şimdi kendimi tekrar böyle bir hayatın içindeymişim gibi düşünmeye çalışacağım. (Çok yakınımda şahit olduğum bir örneğe atfen aslında)

Eşinden şiddet gören bir insanın rolünü üstlenmeye çalışıyorum günlerce ama mantığım da duruyor bir süre sonra fikirlerimde. Bu benim erkek olmamdan kaynaklanan bir şey değil. Bu bizi var eden Allah'ın bize verdiği kıymetle ve insanlık onuru ile hele ki bunu birde dini açıdan düşünürsek Allah'ın bize verdiği emanetlerle ilgili bir konu.

Kim kendisini aşağılayan, küfreden ve döven birine saygı duyar ya da sevgi besleyebilir ki. Böyle bir şey nasıl mümkün olabilir ki. Daha da ağırı ise kadın bunu korkuları ya da başka sebeplerden dolayı kabullenmiş bile olsa bir erkek bundan nasıl gurur duyabilir ya da vicdanından kaçabilir.

Bu hayatlar yaşanırken toplum içinde içi hiç görünmeden mutluluk olması mümkün mü böyle bir ev içinde. Kim kadından sevgi bekleyebilir ya da saygı duyabilir eşine.
Ve sonunda dönüp baktıklarında bir gün arkalarına sadece amaçsız sevgisiz ve bomboş günlerle, yitip gitmiş hayatlar bırakmışlar arkalarında.

Bu toplumumuzdaki en büyük kanayan yaralardan bir tanesi ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor.
Biz özellikle kadınlarımıza kendilerinin hak ettiği saygıyı ve onların önce kendi haklarını ve en önemlisi bir evlilikte kadının erkeği kadar sevgi saygı ve gururu hak ettiğini öğrenmelerini sağlamak olacak herhalde.

Bu çok zor olsa da, ancak bunu başardığımızda güçlü kadınlar ile evli mutlu aileler inşa edebiliriz diye düşünüyorum...

03 Haziran 2012 2-3 dakika 12 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (2)
  • 12 yıl önce

    Yitip giden hayatlar, yaşanması gerekenleri hep eksik yaşayanlar, yarım yamalak yaşayanlar, isteklerine bir türlü ulaşamayanlar. Çevremizde dolu var bu insanlardan. Güzel bir deneme, ufak bir eleştiri, biraz daha uzatmaya çalış Fatih yazdıklarını. Tebrikler içten...👍

  • 12 yıl önce

    Yorumunuz için teşekkür ederim. Uyarınızı dikkate alacağım.