Zenginlik Nedir

Zenginliği açıklamadan önce ifade etmek istediğim bir şey var. Çünkü zenginliğin olsun, mutluluğun olsun, sevginin olsun ve bunun gibi nice kelimenin kısacası herşeyin tanımının olmadığına inanıyorum. Neden mi? Bugün zenginlik dediğimiz zaman nice insanın aklına ilk gelen parasal bir yaşam. Ancak zenginlik bu değil zenginlik mutluluğun, dürüstlüğün, dostluğun, sadakatin vs. gibi kavramların yer aldığı bir kelimedir sadece. Burada anlattığım zenginliğin tanımı değil. Okuduğunuz gibi kurduğum cümlede yer alan bazı kelimeler yer ediniyor. Dürüstlük gibi. Şimdi dürüstlüğü ele alırsak eğer dürüstlüğün de tanımı yok. Dürüst olmak sadece bir cümleden ibaret değildir. Demek istediğim; her kelimenin her duygunun sonsuzluğu ifade etmesidir. Şimdi okuduğunuz benim düşüncelerim ve hislerim ama bu benimle aynı fikir ve düşüncelere sahip olduğunuz anlamını taşımamaktadır. Bugün dünyada milyarlarca insan var. Bilimsel olarak da bakarsanız hiç bir insanın parmak izi aynı değildir. Tıpkı bunun gibi her insanın da konu hakkındaki açıklamaları farklı olabilir.

Zenginlik sadece parasal değildir. İnsanlarımızın artık bazı kavramların farkına varması gerekiyor. Mutluluğun daim olduğu bir yaşama yönelim. Para için insanların öldürüldüğü bir dünya değil. Zenginlik bir ülkede bir çok dilin konuşulması, bir çok farklı dinlerin olduğu ve bir birlerine saygı dolu bir yaşamın olması, tecavüzün olmadığı, adaletin olduğu sonsuzluğun tanımlayamadığı birlikteliktir, saygınlıktır, doğruluktur... Anlattığım zenginliğin sadece bir parçasıdır.

Ülkemizi ele alarak ne kadar da geride kalmış bir toplum olduğumuzu belirtmek istiyorum. Bugün ülkemizde adaletsizlik var, tecavüz var, kadının ikinci sınıfta yer edinmesi, kin ve nefretin olması, kardeşin kardeşi öldürmesi, okuma oranın dünyada son sıralarda olması, yaşlılara verilen saygınlığın bitmesi... gibi bir çok şeyi yazabilirim. Ancak ne kadar de güzel bir yerde yaşadığımızı da dile getirmek istiyorum. Örneğin farklı dinlerin olması, farklı dillerin olması, farklı örf adetler, tarihi yerler, denizler... vs. Bunu da bir çok cümle ile ifade edebilirim.

Anlatmak istediğim sahip olduğumuz değerlerin farkına varmamız. Zenginliğin, mutluluğun, doğruluğun sadece okuduğumuz cümlelerden ibaret olmadığı. Daha fazla araştıran daha fazla okuyan bir toplum olmamız. Hayatın zenginliği araştırmak, eleştirmek, eleştiriye açık olmak, saygınlıktan geçiyor. Gördüğümüz, okuduğumuz gibi sadece belirli sınırlar içerisinde yer edinmesi değildir...

20 Eylül 2017 2-3 dakika 14 denemesi var.
Yorumlar