Can Bonomo Hakkında Az Kişinin Bildiği 10 Detay

— min. okuma: 4-5 dakika
Can Bonomo Hakkında Az Kişinin Bildiği 10 Detay

Pek çok insan büyük olasılıkla Can Bonomo’yu yalnızca müzisyen kimliği ile tanıyor. Sefarad Yahudisi bir ailenin ikinci çocuğu olarak İzmir’de dünyaya gelen Bonomo, herkesin bildiği üzere küçük yaşlarda enstrüman öğrenmeye başladı ve ailesinin de doğru yönlendirmeleri ile birlikte günümüz Rock müziğinin güçlü temsilcilerinden biri haline geldi.

Ancak bu içeriğimizde sizlere Can Bonomo’nun müzisyen yanından çok diğer özellikleri hakkında bilgi vereceğiz. Eğer Can Bonomo albümlerini defalarca kez dinlemiş ve sanatçıyla ilgili başka şeyler arıyorsanız tam da yerine geldiğinizi hatırlatmak isteriz. İşte Can Bonomo’nun çok yönlü sanatçılığını kanıtlar nitelikte olan en önemli ayrıntılar…

1. Can Bonomo, ilk gitarını annesinin hediyesi ile aldı.

Can Bonomo röportajları içerisinde de sık sık bahsettiği üzere ilk gitarına 9 yaşında, annesinin hediye etmesi üzerine sahip oldu. Gitarı öğrenme süreci ise sıkı bir metal müzik dinleyicisi olan komşusu sayesinde gerçekleşti. Can Bonomo’nun ilk çaldığı parça, ünlü türkü Hekimoğlu idi.

2. Hakan Günday’ın Az kitabından çok etkilendi.

Sanatçının en ünlü parçalarından biri olan Derda, edebiyat okurlarının tahmin edeceği üzere Hakan Günday tarafından kaleme alınan Az kitabındaki iki ana kahramanın ismiydi. Can Bonomo bu eserden çok etkilenmiş olacak ki; parçanın isminde bu karakterlerin adını kullandı. Ayrıca Derda şarkının çok meşhur bir başka hikayesi daha var. Bonomo bu parçayı 2011 yılında meme kanseri hastalığı yüzünden hayatını kaybeden annesine yazdı.

3. Öğrencilik yıllarında pek çok kısa film çekti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Sinema ve Televizyon bölümünden mezun olan Can Bonomo, öğrencilik yıllarında çok sayıda kısa filmde oynadı. Özellikle de Seçkin Özdemir ile birlikte başrolünü üstlendikleri Hoppala adlı kısa film, bir dönem Facebook’ta fenomen videolar arasına girdi. Ayrıca yine öğrenciyken oynadığı Bir Vampiri Anlamak kısa filmi de yine çok paylaşılan videolardan bir tanesiydi.

4. Öğrenciyken uzun yıllar boyunca radyoculuk yaptı.

Okulu için staj yapmak üzere Radyo Klas’a başvuran Bonomo, bir süre ses prodüksiyonu konusunda burada eğitim aldı. Daha sonra Can Bonomo Show isimli kendi radyo programını yapmaya başladı ve önce Number 1 FM’e, sonra Radio N101’e geçiş yaptı. Burada edindiği tecrübeler, yıllar sonra yapacağı podcast programlarının bir nevi müjdecisiydi.

5. Müzisyenlik kariyerinden önce +18 adlı bir dizide oynadı.

Radyoda yaptığı başarılı programlardan sonra Can Bonomo, dönemin özel bir televizyon kanalı olan MTV Türkiye’de Rock'n Dark Express adlı bir Rock müzik programı yapmaya başladı. Daha sonra kendisini keşfeden Seray Sever, üzerinde çalışmış olduğu Artı 18 adlı sit-com dizisi projesine kendisini davet etti. Bunun üzerine 13 bölüm boyunca ekranlarda gösterilen dizide Bonomo ana kahramanlardan birine hayat verdi.

6. Can Bonomo, şiir kitaplarında editör olarak rahmetli Küçük İskender ile çalıştı.

İlk şiir kitabını 2013 yılında çıkaran Can Bonomo, Esen Yayınları etiketi ile Delirmek Belirmektir adlı kitabını hayranlarına duyurdu. Bu kitabın düzenlemeleri ünlü şair Küçük İskender tarafından yapıldı. Müzisyenin konserlerinde de sıkça okuduğu Suç ve Feza adlı şiiri ile başlayan Şu Sevdalar Tevatürü’nde de yine editör, Bonomo’nun ‘ustam’ olarak tabir ettiği Küçük İskender idi. İnsanı ve duyguları konu alan son şiir kitabı Parya Koma ise İthaki Yayınları tarafından basıldı.

7. İllüstratif resimler çizen Can Bonomo, Anakronizm akımına uygun çizimler yapıyor.

Geçtiğimiz yıllarda ilk defa kişisel bir sergi açan Bonomo, Anachronismus adlı sergisinde Anakronizm akımını temsil eden eğlenceli resimler çizdi. Halen daha resim çizmeye devam eden sanatçı, bu sayede çok yönlü kişiliğini tam anlamıyla ispatlamış oldu. Bilmeyenler için Anakronizm, zaman ve mekan algısının kırıldığı, kronolojik olarak uyumsuz, absürt eserleri belirtmekte kullanılmaktadır.

8. Türkiye’nin en çok dinlenen podcast programı: O Tarz Mı?

2015 yılında İsmail Türküsev ve Can Temiz ile birlikte yeniden radyo programı yapmaya başlayan Can Bonomo, O Tarz Mı? isimli komik programı ile kısa bir süre içerisinde dikkat yaratmayı başardı. İlerleyen yıllarda ekibe Can Sungur ve Bengi Apak’ı da dahil ederek radyodan ayrıldı ve programı podcast olarak ücretsiz yayınlamaya başladı. Şu anda O Tarz MI? podcast serisi, listelerin en çok dinlenen podcast programı olarak dikkat çekiyor.

9. Podcastia Maceraları adlı rol yapma oyunu üçüncü sezonuna başladı.

Board game olarak da bilinen masa oyunlarına oldukça düşkün olan Bonomo, aynı arkadaşları ile beraber bir başka podcast programı olan Podcastia Maceraları serisini hayata geçirdi. Bu seride RPG adı verilen rol yapma oyunu formatı kullanıldı. En çok dinlenenler listesinde O Tarz mı?’dan sonra ikinci sırada Podcastia Maceraları’nın yer aldığını da eklemek isteriz.

10. Son klibi Sen Bunları Duyma, Can Bonomo tarafından yönetildi.

Başrollerinde İrem Sak ve Fatih Artman'ın yer aldığı Sen Bunları Duyma parçasının klibi, ilk defa yönetmenlik yapan Can Bonomo tarafından yazılıp çekildi. Şarkıdan bağımsız olarak kısa film şeklinde de değerlendirebileceğiniz 4,5 dakikalık eser sinematografik bir üslup ile tasarlandı.

Paylaş:
Yorumlar