Çocuklara Okuma Alışkanlığını Kazandıracak 5 Harikulade Eser

— min. okuma: 4-5 dakika
Çocuklara Okuma Alışkanlığını Kazandıracak 5 Harikulade Eser

Çocukların kendi karakterlerini oluşturması ve bu uğurda attığı adımlar her ebeveyni ilgilendiren güçlü bir sorumluluktur. Elbette ki bu yolculukta oyun oynamak, sosyalleşmek gibi aktiviteler de vardır; öte yandan kitapların çocukların gelişimi adına büyük bir fayda sağladığı da aşikar bir gerçek. Hatta yalnızca çocuklar değil, yaşlı ya da genç farketmeksizin kitap okumak muadili olmayan bir ilaçtır. Dolayısıyla çocuklara henüz erken yaşlarda kitap okuma alışkanlığı kazandırılması gerekmektedir.

İyi bir kitap ile edebiyat serüvenine giriş yapmak ve bu büyülü kurmaca dünyanın tadına bir kez bakmak, kolay kolay vazgeçilemeyecek bir alışkanlıktır. Zira çocukken insanın hayatına dokunan detaylar, ömrü boyunca kişiyi peşinden takip etmektedir. Tam da bunun için çocuklara iyi birer birey olmalarının kapılarını açan, bunu yaparken de hiç sıkmayarak sayfalar dolusu metni eğlenceli kılan beş kitaplık bir liste oluşturduk! İşte o kitaplar...

5. Charlie'nin Çikolata Fabrikası – Roald Dahl

Roald Dahl’ın 1964 yılında kaleme aldığı heyecan verici çocuk kitabı Charlie’nin Çikolata Fabrikası, fantezi türünde tüm zamanların en ilginç hikayelerinden birini taşımaktadır. Dilimizde Celal Üster’in çevirisi ile Can Yayınları’ndan okuyabileceğiniz eser, evlerine yılda bir defa çikolata giren Charlie Bucket adlı fakir bir çocuğun önemli bir davetiyeyle birlikte Willy Wonka’nın fabrikasını ziyaret etmesini ve Wonka’nın tahtının varisi olmasını konu almaktadır.

Not: Charlie’nin Çikolata Fabrikası kitabı 1971 ve 2005 yıllarında iki kez sinemaya uyarlanmıştır. Genellikle son çekilen Tim Burton ve Johnny Deep imzalı yapım bilinmektedir.

4. Küçük Kara Balık – Samed Behrengi

Denizin engin sularında yaşlı bir balığın binlerce çocuğu ve torununa anlattığı bir hikaye ile kapılarını aralayan Küçük Kara Balık kitabı, baskı ve zorluklardan kaçıp mutlu bir özgürlüğe ulaşmaya çalışan bir balığın hikayesini anlatmaktadır. 

En bilindik modern masallar arasında kabul edilen eser; içerdiği adalet, sorgulama ve baskıya direnme temaları ve ayrıca Behrengi’nin muhalif kişiliği sebebiyle İran’da halen daha yasaklı kitaplar arasında yer almaktadır. Yazarın bir diğer popüler çocuk kitabı ise Bir Şeftali Bin Şeftali eseridir.

3. Şeker Portakalı – José Mauro de Vasconcelos

Günümüzde onlarca dile çevrilmiş başarılı eser, Vasconcelos’un yarı otobiyografik olarak nitelendirdiği bir hikayesini anlatmaktadır. Romanda Brezilya’nın yoksul bir bölgesinde yetişen ve olağanüstü bir hayal gücüne sahip olan 5 yaşındaki Zeze’nin duygu dolu arkadaşlık hikayesi konu alınır.

Not: İlerleyen yıllarda Vasconcelos, Şeker Portakalı’nın devamı niteliğinde Güneşi Uyandıralım ve Delifişek romanlarını yazmıştır. Bu romanlarda Zeze’nin büyümesi ve ileri yaşlarda karşılaştığı öyküleri işlenmektedir. Ayrıca merak edenler için kitap, 2012 yılında aynı isme sahip bir sinema filmine uyarlanmıştır.

2. Harry Potter Serisi – J.K. Rowling

Günümüzün en popüler fantastik çocuk kitapları arasında gösterilen Harry Potter serisi toplamda 7 kitaptan oluşmaktadır. Kitapta 10 yaşına gelen öksüz bir çocuk olan Harry’nin teyzesinin evine gelen bir mektup ile birlikte Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’na yolculuğa çıkması anlatılır. Yalnızca çocuklara değil, yetişkinlere de hitap eden Harry Potter, yediden yetmişe oldukça büyük bir popüler kültür ikonu haline gelmiştir.

Not: Harry Potter’ın sekiz filmden oluşan sinema filmi serisi bulunmaktadır. Ayrıca kitabın ilk çevirisi ünlü şairimiz Ülkü Tamer tarafından gerçekleştirilmiştir. Serinin tüm kitapları Yapı Kredi Yayınları etiketi ile basılmıştır.

1. Küçük Prens – Antoine de Saint-Exupéry

Modern bir çocuk masalı olarak tabir edilen Küçük Prens kitabı dünyanın en çok satan romanlarından bir tanesidir. Küçük Prens’in 210’dan fazla dile çevrildiği, yalnızca Türkiye’de bile 200’ün üzerinde yayınevi tarafından basıldığı bilinmektedir. Yazarın ağzından dinlediğimiz bu keyifli masal, bozulan uçağı ile Sahra Çölü’ne zorunlu iniş yapmakta olan bir pilotun B612 Asteroidinde tek başına yaşayan Küçük Prens ile karşılaşmasını konu almaktadır. Küçük Prens yazara karşılaştığı keyifli anılarını ve yaşadığı gezegeni anlatır.

Küçük Prens’i bir diğer çekici hale getiren unsur ise ilk bakışta bir çocuk kitabı niteliklerine sahipmiş gibi görünse de yetişkinlerin üzerinden bambaşka anlamlar çıkarabilmesidir. Küçük Prens bir yetişkinin bakış açısından değerlendirildiğinde İkinci Dünya Savaşı’nın izlerini ve toplumun modernize olmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan problemleri net bir şekilde karşımıza çıkarır.

Not: En bilindik çevirisi Tomris Uyar & Cemal Süreya tarafından yapılan Küçük Prens kitabı ülkemizde 15 farklı çevirmen tarafından yeniden ele alınmıştır. Ayrıca Küçük Prens’in 12 adet sinema filmi, çok tiyatro oyunu ve opera uyarlaması bulunmaktadır.

Paylaş:
Yorumlar