Kazuo Ishiguro'nun Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika
Kazuo Ishiguro'nun Hayatı ve Eserleri

Kazuo Ishiguro, Japon asıllı İngiliz roman yazarı.

Doğum tarihi ve yeri: 8 Kasım 1954, Nagazaki, Nagasaki, Japonya

1- Kazuo Ishiguro'nun Hayatı

8 Kasım 1954 tarihinde Japonya'nın Nagazaki şehrinde dünyaya geldi. Yazar beş yaşında ailesiyle birlikte İngiltere'ye göç ederek buranın vatandaşlığını seçti. Bir Japon hanımefendisi olan annesi sayesinde doğduğu yerler hakkında bilgi edindi. Lise ve üniversite yıllarını pek başarılı geçirmeyen yazar, müzikle ilgilendi. Çalışarak kazandığı paraları dönemin kitaplarına ve plaklarına harcadı, daha çok Jane Austen ve Dostoyevski eserleri ile ilgilendi.

Garsonluk ve ahçılık yaparak Londra'nın varoşlarında yaşamını sürdüren yazar, müzik çalışmalarına devam ettiği sürede içindeki kurmaca yeteneğini keşfederek yarım saatlik bir radyo oyunu yazarak BBC'ye gönderdi ancak oyun reddedildi ama yazma yeteneğini sürdürmesi tavsiye edildi. Eve dönüşü sırasında kırmızı duvarlarda East Anglia Enstitüsü’nde verilen yaratıcı yazarlık eğitiminin ilanını gördü ve gidip kaydını yaptırdı profesyonel olarak yazarlık hayatına adım attı.

Guildford, Surrey’de büyüyen yazar Kent Üniversitesi’nde İngilizce ve felsefe eğitimi aldıktan sonra University of East Anglia’da yaratıcı yazarlık yüksek lisansını yaptı.1981 yılında üç kısa hikaye yayımladı. 1982 yılında İngiliz vatandaşlığına kabul edilen yazar, 1983 yılında Graniyi genç İngiliz yazarları arasında gösterildi ve 1994 yılında Cannes Film Festivali’nde jüri üyeliği yaptı.

Yirmi yedi yaşında, Nagasaki’de geçen ve övgüyle karşılanan ilk romanı, Uzak Tepeleri 1982 yılında yayımlayan yazar, İngiltere’nin en prestijli ödülü olan Whitebread ödülünü ikinci romanı Değişen Dünyada Bir Sanatçı ile aldı.1989 yılında yazdığı üçüncü romanı Günden Kalanlar ile uluslararası ününü yükseltmeyi başardı.İngilizce versiyonu bir milyondan fazla satılan eseriyle Booker ödülüne layık görüldü aynı zamanda eseri senaryolaştırılarak filme alındı.

2017 Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen yazar eşi ve kızı ile halen Londra'da yaşamına devam etmektedir.

2- Kazuo Ishiguro'nun Edebi Kişiliği

Büyük bir duygusal güce sahip romanlarında, dünyayla bir bağlantımız olduğu yanılsamasının altında yatan dipsiz uçurumu açığa çıkaran” bir yazar olarak tanımlanmaktadır yazar.

Farklı türlerde eserler veren yazar üç taslak kullanıyor eserlerinde ve ilk taslakta mutlaka kalem ve kağıt kullanıyor okurlarının beğenileri hakkında kuşkular duysa da yazmaya farklı konuları işlemeye devam ediyor

3- Kazuo Ishiguro'nun Eserleri

  • Uzak Tepeler (1982)
  • Değişen Dünyada Bir Sanatçı (1986)
  • Günden Kalanlar (1989)
  • Avunamayanlar (1995)
  • Beni Asla Bırakma (2005)
  • Gömülü Dev (2015)
  • Öksüzlüğümüz (2017)
  • Noktürnler (2017)
  • Yirminci Yüzyıl Filmini İzlediğim Akşam ve Başka Küçük Keşifler (2018)
Paylaş:
Yorumlar