Kökleri Matrix Filmine Dayanan Metriksizm Dini Üzerine

— min. okuma: 3-4 dakika
Kökleri Matrix Filmine Dayanan Metriksizm Dini Üzerine

Sanat eserleri hiç kuşkusuz ki yalnızca bir sanat eseri olarak kalmaz ve insanların günlük hayatlarına da bir şekilde dokunmayı başarır. Bunun üst noktaları sanatsal yapıtların hayata özgü birtakım kavramlara evirilmesi durumudur. Örneğin Truman Show filmi insanlarda Truman Sendromu adlı psikolojik hastalığın tanı konulmasına neden olmuş, Gustave Flaubert’in Madam Bovary kitabı ise benzer bir şekilde Madame Bovary Sendromu’nu ortaya çıkarmıştır.

Ancak bir sinema filminin insanlara çok yüce ilhamlar katıp da bir din oluşturacağı eminiz ki pek kimsenin aklına gelmemiştir. Neyden mi bahsediyoruz? Sinema tarihinin en felsefi ve alt metni en kuvvetli filmi, Matrix serisinden…

Metriksizm Dini Nedir?

İlk defa 2003 yılında ortaya çıkan Metriksizm dini, 1999 yapımı Matrix filminden ilham alarak kuruldu. Aslında Metriksizmden parodi bir din olarak da söz edilebilir. Zira kendilerini Metriksizmin bir din olarak anılmaktan daha çok maneviyat tarzı olduğunu vurgulamaktadır. Metriksizm düşüncesi ile insanların dünyaya bakış şekillerini değiştirmeleri ve gerçekleri daha yalın bir biçimde görmeleri amaçlanmaktadır.

Metriksizm hakkında düşülen en büyük yanılgı ise, bu inancın simülasyon teorisini desteklemesidir. Ancak gerçekte böyle bir durum söz konusu değildir. Metriksistler her şeyden önce gerçeği sorgulamayı ve zihinlerini en berrak şekilde dünyaya açmayı öne sürer. Matrix filminde karşılaştığımız Morpheus’un Neo’yu seçilmiş kişi ilan etmesi olgusu, Metriksizm dininin temel prensipleri arasındadır. Yani Metriksistlerin olmazsa olmaz şartlarından bir tanesi seçilmiş kişi kehanetini benimsemektir.

Resmi sembolü kırmızı Hanji sembolü olan Metriksizm dini seçilmiş kişi kehaneti dışında oldukça sıra dışı başka çizgilere de sahiptir. Örneğin Metriksizmde, Matrix filmindeki kırmızı hap ve mavi hap detayına vurgu olarak Metriksistlerin saykodelik uyuşturucu haplar kullanması serbesttir. Ayriyeten geleneksel Metriksistler pornografik içerikler tüketmeyi ve atletizm organizasyonlarına katılmayı yasaklarken, modern Metriksistler tüm bunları serbest kılmıştır. Günümüzde Matrixism dininin faaliyetlerini devam ettirmediği yahut eski ilgisini kaybettiği düşünülmektedir. Fakat bir dönem büyük dikkat çektiği aşikar görünüyor.

Matrix Filminin Konusu Nedir?

Başrollerini Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss ve Hugo Weaving gibi başarılı yıldızların üstlendiği Matrix üçlemesi ilk filmi ile 1999 yılında vizyona girmiş ve izleyicisiyle buluşmuştur. Çıktığı ilk günden bu yana dünya çapında büyük ses yaratan Matrix, Wachowski Kardeşler (Lana Wachowski, Lilly Wachowski) imzası tarafından yazılıp yönetilmiştir. Seri 2003 yılında Matrix Reloaded ve Matrix Revolutions filmleri ile tamamlanmıştır.

Filmde bir bilgisayar programcısı olan ve aynı zamanda Neo kod ismi ile hackerlik yapan Thomas Anderson’ın aksiyon dolu macerası anlatılmaktadır. Ancak yaşayacağı birtakım olaylardan sonra Neo, Morpheus ve Trinity’den yardım alır. Bilinmez bir yolculuğa atılan Neo, içinde bulunduğu dünyanın çok acımasız ve yanıltıcı olduğunu fark eder. Bu yolculukta Neo, hayatı anlamlandırmaya ve keşfetmeye çalışır.

Matrix hayranları için hatırlatmakta büyük yarar olacaktır, 2003 yılında Matrix serisi tamamlandıktan sonra yine aynı yıl Animatrix adlı bir anime filmi yayınlanmıştır. Bu filmde Matrix evreninde geçen dokuz farklı hikaye, dokuz farklı yönetmen tarafından anlatılmıştır. Ayrıca şu sıralar çekimleri devam eden Matrix 4 filmi için çalışmalar devam etmektedir. Çok yüksek olasılıkla 2021’in sonlarına doğru ya da 2022’in başlarında Matrix 4 vizyona girecek ve Neo’nun arayışları devam edecektir.

Paylaş:
Yorumlar