Mina Urgan'ın Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika
Mina Urgan'ın Hayatı ve Eserleri

Mina Urgan, Türk, İngiliz Edebiyatı profesörü, yazar, filolog ve çevirmen.

Doğum tarihi ve yeri: 1 Mayıs 1915, İstanbul
Ölüm tarihi ve yeri: 15 Haziran 2000, İstanbul

1-Mina Urgan'ın Hayatı

İngiliz edebiyatının en önemli eserlerini Türk literatürüne kazandıran yazar, 1 Mayıs 1915 tarihinde İstanbul‘da dünyaya Şefika-Tahsin çiftinin kızları olarak dünyaya gelmiştir. Adalar Şairi ve oyun yazarı olan babası Mina 4 yaşındayken ölür. Şarap kadehi anlamına gelen Mina ismini ona babası vermiştir. Dinsiz olduğunu bildiği halde namazında niyazında bir müslüman olan annesi Şefika hanım kızına baskı yapmamış kişiliğinin ezilmesine müsamaha göstermemiş ve eşinin ölümünden bir süre sonra Falih Rıfkı Atay ile evlenmiştir. Soyadını kendi seçmek arzusunda olan yazar, solcu olduğu için günün birinde nasıl olsa asılacağını dile getiren Necip Fazıl Kısakürek'ten esinlenmiş ve Urgan olarak değiştirmiştir.

 Arnavutköy Amerikan Kız Koleji’nde öğrenim gören Urgan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Filolojisi bölümünden mezun olduktan sonra da aynı fakültenin İngiliz filolojisi bölümünde doktorasını tamamlamıştır. 1949‘da “Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar” isimli çalışmasıyla doçentlik unvanını almaya hak kazanmıştır.

Öğretim üyeliği görevine 1960 yılında almış olduğu profesör unvanıyla devam etmiştir. İngiliz Edebiyatı Tarihi adlı çalışması 1986'da yayımlanan Urgan, Thomas Moore, William Shakspeare, Virginia Woolf üstüne yaptığı çalışmaları ile düşünce dünyasında ki başarı çıtasını yükseltmiştir.

1995'de Virginia Woolf, 1997‘de, D. H. Lawrence İncelemesi adlı kitapları yayımlanmıştır. geniş bir okuyucu kitlesine Türkiye'de ancak 1988 senesinde ulaşabilmiştir. 60 baskı yapan Bir Dinazorun Anıları kitabında, geçirdiği 83 yıllık ömründe biriktirdiği anıları gezileri ve gözlemleri dile getirmiş okur kitlesinin büyük beğenisi toplamıştır. Cahit Irgat ile tek evlilik yapan yazarın bu evlilikten Mustafa ve Zeynep Irgat adında iki çocukları olmuştur. Yazar daha sonra boşanmıştır. 1993 yılında Altın Kitap, 1996 yılında da Edebiyatçılar Derneği Onur Ödülü‘nün sahibi olan Urgan, herkesin gıpta ettiği hayatına 15 Haziran 2000'de veda etmiştir.

2- Mina Urgan'ın Edebi Kişiliği

Ben kadın-erkek ayrımına inanmıyorum benim düşünce yapım başka diye söze başlayan yazar, feministleri anlamadığını vurgulamış, kadınların ezildiğini gözlemlediğini ancak gençliğini Cumhuriyet döneminde matriarkal(anaerkil) bir ailede geçirmiş biri olarak bundan utandığını birçok kez altını çizerek belirtmiştir. Genel olarak eserlerini açık yalın ve gerçekçi bir dille yazmayı tercih etmiştir.

3-Mina Urgan'ın Eserleri

  • İnceleme:
    • Elizabeth Devri Tiyatrosunda Soytarılar (1949),
    • Shakespeare (2 cilt; 1960, 1970),
    • Macheth: Bir inceleme (1965),
    • Edebiyatta Ütopya Kavramı ve Thomas More (1984),
    • Shakespeare ve Hamlet (1984),
    • İngiliz Edebiyatı Tarihi (5 cilt, 1986-1993),
    • Wirginia Woolf (1995), D.H. Lawrence (1997).
  • Anı:
    • Bir Dinozorun Anıları (1998).
  • Gezi:
    • Bir Dinozorun Gezileri (1999).
Paylaş:
Yorumlar