Rüştü Onur'un Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 2-3 dakika

Rüştü Onur. Türk şair.

Doğum tarihi ve yeri: 3 Ağustos 1920, Devrek.
Ölüm tarihi ve yeri: 2 Aralık 1942, İstanbul.

1- Rüştü Onur'un Hayatı

3 Ağustos 1920 tarihinde Devrek’te dünyaya gelen şair, İlk öğrenimini 1933’te Devrek’te tamamladıktan sonra Kastamonu’da başladığı ortaöğrenimine Zonguldak’ta Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesi’nde devam etmiştir. Vereme yakalandığı için 1938’de öğrenimine bir yıl ara vermek zorunda kalmış, ertesi yıl tekrar okula başlasa da artık okul havasından uzaklaştığı için öğrenimini sürdürememiştir. Okulu bırakmış ve "Maliye Varidat Memur Muavini" olarak Ereğli Kömür İşletmeleri'nde çalışmaya başlamıştır.

1941-1942 yıllarını hastalığının şiddetlenmesiyle iş ve hastane arasında geçiren Onur, Zonguldak M. Çelikel Lisesi’nde bir sene öğretmenlik yapan Behçet Necatigil ve yakın arkadaşı şair Muzaffer Tayyip Uslu ile birlikte Zonguldak’ta çıkan dergi ve gazetelerde ve İstanbul’da yayımlanan Değirmen mecmuasında şiir ve yazılar yayımlamıştır. Sağlığı iyice bozulduğundan İstanbul’a giderek Heybeliada’daki senatoryumda tedavi görmüştür İstanbul-Zonguldak seferlerini yapan Anafartalar Vapuru'nda Mediha Sessiz ile tanışıp evlenmiştir. Mediha hanımın hastalanması teşhisin geç konmasıyla çok geçmeden yaşamını yitirmiştir. Bunun üzerine Rüştü Onur'un da hastalığı artmıştır .Nitekim Beşiktaş’ta Şair Leyla Sokak’taki evinde 2 Aralık 1942'de yaşamını yitirmiş, Ortaköy Mezarlığı’na defnedilmiştir.

Elveda adlı şiiri 1985 yılında müzisyen Süreyya Akkaş tarafından bestelenmiştir.

Hayatı Kelebeğin Rüyası adlı filmde beyaz perdeye aktarılmıştır.

2- Rüştü Onur'un Eserleri

Onur, kısacık ömrüne az sayıdaki ama kendine özgü tekniği ile üslubu olan şiirlerini sığdırmış, “Garip Şiiri”nin önemli temsilcilerinden biri olarak edebiyat tarihimizdeki yerini almıştır. Şair şiirden başka, hikaye ve denemeler de yazmıştır. 22 yaşında daha yolun başındayken hayata veda eden şairin Edebiyat Öğretmeni Behçet Necatigil şu dizelerle öğrencisini uğurlamıştır:

Bir şair yaşamıştı Zonguldak’ta,
Adı Rüştü Onur’du
Bilseydi hatırlanacağını
Ölümünden sonra
Memnun olurdu”

3- Rüştü Onur'un Eserleri

  • Denize Serenad
  • Memnuniyet
  • Nasip
  • Sen varken
  • İtiraf
  • Şair Leyla Sokağı
  • Hülasa
  • Nasıl geçmişti
  • Nedamet
Paylaş:
Yorumlar