Son 15 Yılda Fantastik Edebiyata Damgasını Vuran 4 Fantastik Kadın

— min. okuma: 1-2 dakika
Son 15 Yılda Fantastik Edebiyata Damgasını Vuran 4 Fantastik Kadın

Son zamanlarda dünya edebiyatında fantastik romanlara karşı büyük bir ilgi var. Üstelik (Bkz: Stephen King’in sinemaya uyarlanacak kitapları) hakkında yazdığım yazımda da bahsettiğim gibi yazılan romanlar sadece kitap üzerinde kalmıyor, beyazperdeye de uyarlanıyor. Bugüne kadar roman türlerinde hep erkek yazarların egemenliklerini özellikle fantastik edebiyatta tamamen erkek yazarların egemenliklerini gördük ya da öyle zannettik. İşte fantastik edebiyatta kadın etkisini gösterecek ve bakış açınızı değiştirecek 4 fantastik kadın: 

1- Joanne Kathleen Rowling

Joanne Kathleen "Jo" Rowling veya bilinen adıyla J. K. Rowling, 1990’da bir tren yolculuğunda Harry Potter’ı yazmaya başladı. Bir yandan da öğretmenlik yapan Rowling, Harry Potter için görüştüğü yayınevlerinden olumsuz yanıt aldı. Ancak tam 12 yayınevinden ret gelmesine rağmen küçük bir yayınevi olan Bloomsbury Yayınevi’nin sahibinin küçük kızının hikayeyi okuyup beğenmesi ile kitabın basımına karar verildi. İşte hepimizin keyifle okuduğu ve izlediği Harry Potter küçük bir kız çocuğunun ticari kaygı gütmeden bir hikâyeyi sevmesiyle başladı. 

2- Stephenie Meyer

Amerikalı J.K. Rowling diye anılıyor Meyer. 100 milyon kopya satarak piyasaları sarsan dünyaca ünlü ‘Alacakaranlık’ isimli eserin sahibi. 2003’te basılmış serinin ilk kitabı 4 sene sonra 2007’de Beyazperdeye uyarlandı. Bu sırada Meyerin yetişkinlere yönelik yazdığı bilim kurgu romanı “Göçebe” 2008’de gerilim romanı “Kimyager” ise 2016’da basıldı” Göçebe “2013’te filme çekildi.

3- Suzanne Colins

Açlık Oyunları isimli eserin yazarı Suzanne Colins. Kitap fantastik bir evrende kendi yaşadıkları bölgeyi temsil eden 12 gencin hayatta kalmak için yarıştığı ve tek kişi kalana kadar savaştığı televizyon programına gönülsüzce katılan Katniss Everdee’nin maceralarını konu alıyor. 2010 yılında Time Dergisi Collins’i dünyanın en etkili insanlarından biri olarak gösterdi.

4- Becca Fitzpatrick

Becca hayatı boyunca hep yazar olmak isteyen bir kadındı. 2003 yılında bir doğum günü partisinde kendisine verilen yazarlık kursu hediyesine oldukça çok sevindi ve bu kursa başladı. Becca burada ‘Hush Hush’ isimli eserini yazdı ve büyük bir başarıya kavuştu. 

Paylaş:
Yorumlar (1)
  • 4 yıl önce

    Değerli bir paylaşım oldu Fırat bey ki hepsini izleme fırsatım oldu özellikle Açlık oyunları serisi en beğendiğimdi .Emeğinize sağlık