Türk Şairlerine İlham Veren Kadın Karakterler

— min. okuma: 3-4 dakika
Türk Şairlerine İlham Veren Kadın Karakterler

Tür şiirlerinde Fahriye Abla’dan Pia’ya, Belma Sebil’den Üvercinka’ya, Lavinia’dan Despina’ya pek çok kadın karakter, şairlerimizin kalemine ilham kaynağı olmuştur. Kimileri sevdikleri kadını isim soy isim halinde akrostişe dökmüş, kimileri hiç tanışmadığı aşklarına isimler uydurmuş, kimileri ise “ismini söyleyemem, edebiyat tarihçisi bulsun,” diyerek bir sır gibi saklamış sevdiklerini. Öyle ya da böyle günümüze kadar uzanmış, o kadınlara yazılmış şiirler. Bu listede bahsi geçecek kadın karakterler, ne yazık ki sayfalar dolusu anlatılabilecek listemizin küçücük bir kısmı. Ancak bir yerden başlamak gerekiyor.

1. Belma Sebil – Attila İlhan

“Kallavi Sokağı'nda güvercinler
Bunca yıl sönmemiş umudum
Nisan değilse Mayıs
Perşembe değilse Pazar
Ben Belma Sebil'i bulurum”

Romantik şairimiz Attila İlhan’ın Teşvikiye’de bir çatı katında yaşamını sürdürürken, kendini yalnız hissettiği bir dönem hayal ettiği kadının ismidir Belma Sebil. Aslında böyle birisi yoktur, İlhan da kabul eder bunu, onunla bir aşkın imkansız olduğunu… Ancak üzerindeki zehri alacak bir sevgiliye ihtiyacı olduğunu düşünür ve Belma Sebil’e tutulur.

2. Güler – Can Yücel

“Yaşamak düğünse sen orda gelindin,
Seni soydum Güler, dünyayı giyindim.”

Can Baba’nın hayatının son günlerine kadar yanında olduğu biricik eşi Güler Yücel, elbette ki usta şairin şiirlerinden en çok nasibini alan insanlardan biriydi. Çoğu zaman ismini geçirmeden ona aşk şiirleri düzen Can Yücel, yukarıdaki şiirde olduğu gibi bazen biricik eşinin ismini bizlere hatırlatır.

3. Esmer Güzeli Necla – Turgut Uyar

“Esmer güzeli Necla’nın baktıkça “bayıldım” dediği gökyüzü

İşte ben bunu mutlak yazmalıyım dedim.”

Turgut Uyar’ın Kesiksiz Övgü isimli şiirinde geçen Necla, bir kurgu karakteri midir yoksa gerçek mi bilinmez. Ancak usta şair Uyar, “Sabahları acıkmayı ondan öğrendim,” diye bahseder Necla’dan. Kısacık bir şiire kocaman anlamlar sığdırır ondan söz ederken.

4. Ayten – Ümit Yaşar Oğuzcan

“Ben bir Ayten’dir tutturmuşum
Oh ne iyi Ayten’li içkiler içip sarhoş oluyorum ne güzel.”

Ümit Yaşar Oğuzcan’ın İş Bankası’nda çalıştığı sıralar aşık olduğu, kendisinden yaşça küçük olan Ayten, aynı işyerinde çalışan bir stajyerdir. Oğuzcan da Ayten’e karşı hisler beslediğinde evlidir zaten. Ancak bu durum ona şiir yazmasına mani olmaz, içindeki aşkı kaleme döker.

5. Maria Missakian – Attila İlhan

“Yüksekkaldırım’da bir akşam
Maria Missakian’ı düşündüm
Eğer kendimi bıraksam
Yağmur olabilirdim yağardım.”

Attila İlhan’ın Ermeni asıllı sevgilisi Maria Missakian’ın ile olan hikayesi oldukça iç acıtıcı. Missakian, yıllar önce Türkiye’den göçen babaannesi ile birlikte Fransa’da yaşamaktadır. Attila İlhan ile de Fransa seyahatinde tanışır ve birbirlerine aşık olurlar. İlhan ülkeye döndüğünde ikilinin ilişkileri mektuplar aracılığıyla devam etmektedir, hatta Missakian’ı Türkiye’ye getirmeye çalışır. Ancak bu noktada bürokrasinin engellerine takılırlar ve bir araya gelemezler. İlişkilerinden geriye ise bu şiir kalır.

6. Burçak – Ah Muhsin Ünlü

“8- burçak beni sevmiyor.
9- burçak beni sevmiyor.
10- burçak beni sevmiyor.
11- “

Edebiyatımızda daha önce pek karşılaşmadığımız tarzda şiirler kaleme alan sıra dışı şair Ah Muhsin Ünlü, 1990’lı yıllarda yazdığı Şizofrengi dergisinde kimi şiirlerinde Burçak ismini geçirmektedir. Hatta o yıllarda Burçak karakteri adeta bir fenomen haline gelmiştir. Değerli romancı Murat Menteş, geçmiş yıllarda Ünlü ile yaptığı bir röportajda Burçak hakkında “Böyle biri var mı sahiden?” diye sormuş ve “Aksi gibi iki tane var,” cevabı almıştı.

7. Aysel – Attila İlhan

“Aysel git başımdan ben sana göre değilim.”

Türk şiir tarihinin belki de en popüler kadın karakteri olan Aysel, Attila İlhan’ın aşklarından bir diğeridir. Çok kadına aşk şiiri yazan, kalbini kaptıran Attila İlhan, belki de en çok Aysel ile hatırlanmaktadır.

Paylaş:
Yorumlar