Yayınevleri Tarafından Reddedilen 5 Efsane Kitap

— min. okuma: 3-4 dakika
Yayınevleri Tarafından Reddedilen 5 Efsane Kitap

Edebiyat tarihi hiç şüphesiz ki yayınevleri tarafından yazarları zorlayan, risk olarak nitelendirilen bir dizi klasik kitapla doludur. Ancak bu kitapların ne yazık ki pek azı okuyucusu ile buluşmuş ve ilerleyen zamanlarda yayınevlerini utandırmıştır. Hatta reddedilen birçok yapıtın çeşitli yarışmalardan ödüller ile ayrılması da yazarların tüm çabalarını pişman etmeyen olumlu ve oldukça öğretici bir gerçektir.

Bu içeriğimizde sizler için yayınevlerinin ilk etapta reddettiği, ancak sonradan bir efsane haline gelmiş ve yediden yetmişe büyük okur kitlelerine ulaşmayı başarmış kitaplardan oluşan bir seçki hazırladık. Günümüz bakış açısıyla değerlendirildiğinde bu kitapların başta neden kabul görmediğine hayret edebilirsiniz. İşte ön yargılar sebebiyle reddedilen ve efsaneleşmiş o kitaplar…

5- Anne Frank'in Hatıra Defteri – Anne Frank

Hollanda’nın iki yıl boyunca Nazi Almanya’sı işgali altında kaldığı süreçte ailesi ile beraber yaşayan Anne Frank’ın tüm ayrıntısı ile kaleme aldığı Anne Frank’in Hatıra Defteri kitabı, kuşkusuz 2. Dünya Savaşı üzerine yazılmış en kuvvetli metinlerden bir tanesidir. Hatta öyle ki, kitabın yayınlanma süreci epey zorlu geçmiş, 10’dan fazla yayınevi tarafından reddedilmiştir. Buna sebep olarak ise içeriği oldukça etkileyici bir gerçeklik ile kaleme alınan bu günlüklerin, insanların yeniden 2. Dünya Savaşı’nın korkunç atmosferini yaşamak istemeyecekleri gösterildi. Fakat Anne Frank’in Hatıra Defteri insanlar tarafından ilgi ile karşılandı, tüm dünyada on milyonlarca sattı ve sinema filmi ile tiyatro oyunu olarak yeniden düzenlendi.

4- George Orwell – Hayvan Çiftliği

Ülkemizde Can Yayınları etiketi ile raflara gelen Hayvan Çiftliği kitabı, yaşadığımız dönemde epeyce popüler olsa da yazıldığı yıllarda Orwell’ı epeyce uğraştırmıştır. George Orwell kitabını tamamladıktan sonra ünlü şair T. S. Eliot’ın editörlüğünü üstlendiği yayınevine göndermiş ve büyük ustadan hiç beklemediği bir yanıt almıştır. T. S. Eliot, eşinin aracılığı ile kitabın atmosferini karanlık bulduğunu ve yazarın anlatmak istediği siyasi bakış açısını ikna edici bulmadığını ifade etmiştir.

Ayrıntılı inceleme için George Orwell'in Hayvanlar Çiftliği Romanı Üzerine yazısına göz atabilirsiniz.

3- Dune – Frank Herbert

Altı kitaptan oluşan Dune serisi, pek çok edebiyat okuru için en az Yüzüklerin Efendisi serisi kadar kuvvetli bir metne sahiptir. Dünyada on milyonlarca satılan Dune serisi, ilk kitabı Çöl Gezegeni Dune ile Frank Herbert’in kapıdan çevrilmesine sebep olmuştur. Gelmiş geçmiş en iyi bilimkurgu kitap serilerinden biri olan Dune, defalarca kez reddedilmesine rağmen yazarı tarafından ısrar edilmiş ve nihayet basılmıştır. Kitap yayımlandıktan sonra ise Hugo ve Nebula Ödülleri’ne layık görülmüş, serinin ilk yapıtı seneler sonra David Lynch tarafından sinemaya aktarılmıştır.

2- Harry Potter ve Felsefe Taşı – J. K. Rowling

11 yaşında yetim bir çocuk olan Harry Potter’ın Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu’ndan aldığı bir davetiye ile büyülü bir dünyaya adım attığı macerayı muhakkak biliyorsunuzdur. Zira Harry Potter serisi günümüzün en popüler kurgusal roman serilerinden bir tanesi olarak kabul edilmektedir. Ancak bilmediğiniz bir şey olabilir; toplamda yedi kitap ve sekiz sinema filminden oluşan Harry Potter serisi, J. K. Rowling’in yıllar sonra yaptığı açıklamalara göre 12 farklı yayınevi tarafından ret cevabı ile karşılaşmıştır. Öte yandan Rowling pes etmemiş ve içinde bulunduğumuz çağın en parlak macerasını ortaya koymuştur.

1- Sineklerin Tanrısı – William Golding

Mina Urgan’ın leziz çevirisi ile İş Bankası Yayınları’ndan okuyabileceğiniz Sineklerin Tanrısı kitabı, alegorik bir biçimde yazılmış ve uçak kazasından kurtulan bir grup insanın öyküsünü konu almaktadır. Şu anda kült kitaplar arasında kabul edilen roman, tahmin edebileceğiniz üzere yayınevleri tarafından bir süre mağdur edilmiş; ama William Golding’in nihayet bir yayınevi ile anlaşıp ondan talep edilen düzenlemeleri yapmasından sonra okuyucusu ile buluşmuştur. William Golding, Nobel Edebiyat Ödülü kazanarak adını edebiyat tarihine altın harfler ile kazımayı başarmıştır.

Paylaş:
Yorumlar