Çocuklara Masallar - 2

***Torunum Göksu Aybike ve;
Yurdumun güzel çocuklarına Armağan olsun!***



Evvel zaman içinde çok uzak şehirlerin birinde ilim-irfan sahibi temiz bir zat yaşarmış. Evindeki hayvanların dilinden de az-çok anlarmış. Zamanı gelmiş, Hacca gitmeye karar vermiş. Evindeki bütün hayvanlar bunu duymuş.
Kedi de meraklanmış. Ev sahibinin karşısına çıkmış;
---Sahibem, demiş! Bunca yıldır sana hizmet ederim. Eğer iznin olursa ben de Hacca gitmek isterim.
Ev sahibi önce şaşırmış. Düşünmüş, taşınmış. Sonra;
---Olur, demiş. Ancak Hacca gitmenin belli şartları vardır. Ben sana ikisini söyleyeyim. Onları olsun yerine getir. Kedi;
---Nedir, diye sormuş?
Ev sahibi;
---Birincisi; Kimseye borcun olmayacak. İkincisi; Herkesten helallik alacaksın. Bunları mutlaka yerine getireceksin. Ondan sonra yola çıkarız, demiş.
Kedi;
---Tamam, demiş. Zaten kimseye borcum yok. Bütün arkadaşlarımı toplar, onlardan helallik de alırım. Dediğin gün yola çıkarız.
Hemen arkadaşlarına haber salmış;
---Hacca gideceğim. Herkesten helallik almak istiyorum. Yanıma gelsinler.
Fareler bu çağrıyı duymuşlar. Hiç hoşlarına gitmemiş.
'---Bunda mutlaka kedinin bir oyunu yatıyor, demişler! Toplanıp baş fareye durumu bildirmişler.
Baş Fare;
---Yok canım, demiş. Kedi Hacca gidecek. Herkesten helallik isteyecek. Bunda ne kötülük olur. Toplanın gidelim. Davete icabet şart! Belki uslanır artık. O bize hakkını helal eder, biz de ona... Bu vesileyle bizler de kedilerle barış sağlarız.
Hepsi toplanmış kedinin karşısına çıkmışlar.
Kedi, Hacca gitmenin verdiği gurur ve kibirle doğrulmuş, şöyle karşısındakilere bakmış. Karşısında yüzlerce fare duruyormuş. İştahı kabarmış, dayanamamış ve demiş ki;
---Arkadaşlar ! Ben yakında ev sahibem ile birlikte Hacca gideceğim. Bugün sizlerden helallik isteyeceğim. Haklarınızı helal etmeden önce yıllardır beni yoran, ev sahibimden yüzlerce kez azar işitmeme sebep olan farelerden bir isteğim olacak?
Fareler;
----Nedir, diye sormuşlar?
Kedi;
---Şu çuvalların dibini sürekli delen fareler şöyle ayrılsın. Onlarla bir hesaplaşalım daha sonra helallik dileyelim!
Zavallı fareler şöyle etrafına bakmışlar. Fıtratları (yaradılışları)itibariyle çuval dibi delmeyen hiç fare yokmuş. Kedinin oyununu anlamışlar. Var gücüyle kaçmaya başlamışlar. Böylece kedinin helallik dilemesi de başlamadan bitmiş.
''Her canlı aslına çeker!'' Sözü gerçekleşmiş.
Sonuç olarak; Her canlı doğuştan gelen kendi özelliklerini taşır. Kolay kolay değişmezler. İyi insanlar daima iyi, kötü insanlarda genellikle kötüdür.
İyilere güvenilir, kötülere güvenilmez. Ancak;
Eğitimdir ki bir çok özelliği değiştire bilir. İyi bir eğitim güzel huylar ve yeni yetenekler kazanmamıza neden olur. Bu da insanlığı ayakta tutar!
İyi ve güzel insanlarla arkadaş olmanız dileklerimle!

11 Haziran 2014 2-3 dakika 30 öyküsü var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 10 yıl önce

    Çocuklara masallardan büyüklerde feyiz almalı, ders çıkarmalı. Güzel bir öykü kutlarım Kemal bey...👍