Gençler Rahatsız Olmasın

Yaşlı adam otobüsteki koltuğa zorlukla oturdu. Camdan dışarıyı izliyordu. Otobüs her durağa vardığında; İlerleyin Beyler! Arka taraflar boş! Şoför yolcuları uyarırken orta sıralardan gelen Şoför Bey daha nereye kadar görmüyor musun yer yok! Söz sataşmaları oluyordu. Güzergâhın dördüncü durağında altmış yaşlarında bir bayan binmeye çalıştı ve şoföre sordu:
-Evladım, huzur evinden geçer mi?
-Yakınından geçiyor, beş dakika yürüme mesafesi...
Ücretsiz bindiği seyahat kartını gösterip kalabalıkta bir yerlerden tutunmaya çalıştı. Ön koltuk kenarından tutundu. Arabanın hareketindeki her sarsılışında düşecek gibi oluyordu. Çevresindeki insanlar kulaklarına tıkamış oldukları müzik sesine kaptırmış olacaklar ki çevrelerinde olan bitenden çok uzaktalardı.
Yaşlı adam camdan içeriye gözlerini aldığında dikkatini çekti. Çevresindeki insanların duyarsız kalışlarına kayıtsız kalamadı ve ilk önce kendi yanına sonra etrafındaki koltuklara baktı kimisi uyuyordu kimisi uyuyor gibi davranması hallerinden belliydi ve yanındaki yirmi yaşının üzerindeki gence eliyle dokunarak
-Evladım! Evladım! dedi:
Koltuktaki genç hiç istifini bozmadan hareketsizdi yaşlı adam tekrar seslendi:
-Evladım! Evladım! yaşlı teyze var, yer verir misin?
Genç, yaşlı adama gözlerini ovuşturarak baktı ve umursamadan tekrar uyumaya devam etti.Yaşlı adam bu duruma çok üzüldü tekrarlamakta istemedi bu durumu gören yaşlı kadın adama bakarak
-Sağolun, Allah razı olsun, rahatsız olmayınız. Zaten ilerde ineceğim. Gençler rahatsız olmasın!!
Onlar bizim yarınımız olacak, lütfen rahatsız olmasınlar!!
Bu durumu hemen hemen her gün yaşayan yaşlı ilgisizliğe kadın alışmıştı. Kadın bu durumu saygısızlık olarak algılamayacak hale gelmişti. Yaşlı adam çok sinirlenmişti öyle ki ilk önce yanındaki kişiye sonra da ilgisiz kalan kişilere öylesine ortaya konuşacaktı ki on dakika sonra yaşlı kadın huzurevi durağında indi ve yürümeye koyuldu.
Bu durum yaşlı adamın içine dokunmuştu iki durak sonra da yanında genç
-Pardon amca müsaade eder misiniz? İneceğim de..!
-Tabii evladım, buyur! dedi ve ekledi:
-Davranışınızı takdir ettim!! Yaşlı kadını gördüğün halde yer vermedin. Sana ve sizlere bravo! Dedi.
Yaşlı adam ayağı kalmışken bir sonraki durakta da kendisi ineceği için koltuğa oturmadı ve etrafına bakarak ortalığa konuşmaya devam etti.
-Evet ya bugünün geçleri yarının umudu olacak, bugün genç olan kişilerde yarın biraz daha yaşlanacaklar dolayısıyla ne olursan ol saygıyı ihmal etmeyiniz. Toplumu ayakta tutan büyüklere saygı küçüklere sevgidir. Unutmamak gerekir ki arabanın içindeki yaşlı gördüğümüz kişiler veya biraz önce araçtan inen kişi de sizin Annesi Babası da olabilirdi. Ayakta gidilmesine razı olur muydunuz?
Duyarsız genç evine gelmişti. Elbiselerini değiştirip mutfağa geldi ve annesiyle sohbet etmeye başladı
Annesi:
-Oğlum biliyorsun ilaçlarımı yazdırmaya gittim. Yol çok uzun gidip gelmek işkence. Gün boyu zaten çok yorulmuştum otobüse bindim araç doluydu ama, Allah razı olsun! senin yaşlarında bir kardeş yer verdi, bindiğim gibi bizim durakta indim. Allah ondan razı olsun! Dedi:
Genç bu durumdan kendisine vazife çıkardı.
...Ve yaşlı adamın söylediği söz aklına geldi .'Bu araçta Anne Babanızda olabilir' kendisinden çok utandı. Bu sözün etkisinde suyunu içip yemek yemeğe devam etti.

27 Ağustos 2018 3-4 dakika 4 öyküsü var.
Yorumlar