Ülkene Sahip Çık

İşte size Ülke toprağını yabancıya satmanın nasıl tehlikeli bir iş olduğunu gösteren tarihi bir örnek.

Bu gün yaşadıklarımız tarihte izleri olan olaylar, o nedenle tarihimizi çok iyi bilmek zorundayız.

İstanbul Atina Bankası’nın İlginç Hikayesi..

Atina Bankasının hikayesi şöyle;

Atina bankası 1883 yılında Atina’da kurulmuş. 1904 yılında ilk şubesini İstanbul Karaköy’de Bankalar caddesi ile Yüksek Kaldırım sokağı köşesinde bulunan Minerva han’da açmış.

Bu bankanın İstanbul şubesinin ana faaliyeti İstanbul’da yaşayan rumlara özellikle Ayasofya, Beyoğlu, Galata, Adalar’da alacakları gayrimenkuller için Yunan devleti desteğiyle karşılıksız kredi vermekmiş.

Anlaşılan Yunan devleti tarafından konulan siyasi hedef de İstanbul’un işgali sonrasında bu bölgelerde yapılacak halkoylamasında Rumların çoğunluk sağlamalarını temin etmekmiş.

Tabii bu o yıllarda anlaşılamamış ancak daha sonra yapılan araştırmalarda 1918-1922 yılları arasında çok sayıda gayrimenkulun Rumlar tarafından satın alındığı ortaya çıkmış.

Bu işe o kadar çok kaynak harcanmış ki bankanın bütün sermayesi bitmiş ve Londra’da kurulu bir başka Yunan bankası olan ‘’The Commercial Bank of The Near East’’ İstanbul’a bir vagon dolusu altın göndermiş. Bu konular çok ortada olan konular değil ancak altınlar İngilizlere ait ise o da ayrı bir konu...

Cumhuriyet kurulunca banka Minerva han’ı boşaltıp Bankalar Caddesi Azaryan hana taşınmış, aktifleri Londra’daki Yunan bankasına aktarılmış. Banka 1956 yılına kadar faaliyet göstermiş.

İşte size Ülke toprağını yabancıya satmanın nasıl tehlikeli bir iş olduğunu gösteren tarihi bir örnek. Bu gün yaşadıklarımız tarihte izleri olan olaylar, o nedenle tarihimizi çok iyi bilmek zorundayız.

İstanbul’u bakarak değil, tarihini araştırarak gezelim.

Ne demiş Mehmet Akif; Bastığın yerleri "toprak!" diyerek geçme, tanı!

Osmanlı kolayınan yıkılmadı.Yıkmak için ne devletler,ne oyunlar oynadılar!..

Bunları herkesin bilmesi gerektir.


12 Mart 2024 1-2 dakika 30 öyküsü var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (1)
  • 45 gün önce

    Toprak satmak çok cahilce ve de ülke için tehlikeli bir davranış. Bu işlerin yasalar ile çok sıkı takip edilmesi lazım. Konut satışı bir derece olabilir, o da vatandaşlık verildikten sonra belli bir ücret karşılığında olabilir, ancak tarla gibi, büyük ekili bahçeler gibi yerlerin kesinlikle kiralanmaması ve satılmaması gerekir bu iş çok ciddi milli güvenlik sorunudur... Kutlarım manidardı...