Kazan Kaybet Ama İntihar Etme

Sana yeni nesil borsa düşüncelerini öğretebilirim değerli okuyucu...

***

Kripto parada 170 bin küsür TL parasını kaybeden vatandaşımızın intihar etmesi haberi üzerine  bir öykü denemesi.. 

***

Burada ne vardı, ne yoktu, ne bulunurdu, ne aranırdı. Geçmiş asırların ve kültürlerin bir çok ve hayli hayli çok alışkanlığı internete taşınmıyor muydu? Acaba dedi kırar mıyız şeytanın belini, kaderin çarkına ben de çomak sokabilir miyim? Kendi kendine düşünürken çocukları, ailesi, arkadaşları, hayatını kısa bir sürede yeniden yaşadı, gördü, kokladı, öptü. 

İtfaiye teşkilatında çalışıyordu, nasıl girmişti bu işe, kim vesile olmuştu, torpil mi yaptırmıştı, seçimlerde mi çalışmıştı belediyeyi alan partiye, bunları düşünmeye gerek yoktu. Geçmiş geçmişte kalmalı ama gelecek için çok para kazanmalıyım mutlaka, bir maaş yetmiyor, ekranlardaki insanların hayatı nasıl güzeldi, nasıl refah ve coşkuluydu. Oysa o bir maaşıyla ne yapabilirdi ki... 

Yaşı neredeyse 50 ye demir atmıştı, ne kazanabilmişti, aldığı verdiği, sattığı kiraladığı,kredisi mredisi, marketi, faturası, eğitim, sağlık araba şu bu masrafları nefes almasına fırsat vermiyordu. Oysa çocukları vardı, onların geleceği, düğünü derneği, eğitimi, arabası, takısı ... düşündükçe daha çok girdi internetin içine... Ve yolu borsa sitelerine, ekonomi finans sitelerine düştü, oysa yolda yürümüyordu ki, her şeyi kılavye, internet üzerinden yapıyordu. Taş taşıyıp terlemiyordu eskilerin anlatımıyla, uzun yollardan su taşımıyordu eve... Çocukluğunda gençliğinde ne kadar zorluk çekse de anne ve babasını düşündükçe onlar kadar çile çekmemişti yine de... Ancak gelecek için bir itfaiyeci maaşıyla, dededen atadan kalma reçberlik işleriyle bir yere varabileceği yoktu. 

Ekonomi sitelerinde, forumlarında binlerce yorum, binlerce kullanıcının kılavyesinden ekranına düşüyordu, orayı okudu, burayı okudu. Az çok dünya, ülke, bölge ekonomik sisteminin nasıl döndüğünü anlamaya başlamıştı sanki, büyük şirketlerin hisselerinden bahseden çok takipçili yorumcuların yorumlarını iyiden iyiye okudu, inceledi. Bankacılık sistemine getirilen eleştirilerden, hükümetleri eleştirenlere, dini yönden haramdı helaldi kazanç tartışmalarından, ünlülerin yapmış olduğu yatırımlara kadar bir çok bilgisi oldu. Bir derya gibiydi buralar. O da balık tutabilmeliydi, taş atıp da kolu mu yorulacaktı sanki..

Ülkesinde daire, arsa fiyatları uçmuştu, oğluna kızına birer daire bırakabilirdi belki... Korka korka çok takipçili kullanıcılara sorular sormaya başladı, hangi hisseye yatırım yapmalıydı, ne kadar beklemeliydi, ne kadar kazanabilirdi, ne kadar parasını borsaya ayırmalıydı.

Forumlarda k harfini çok görüyordu, sordu, k ne demek arkadaşlar, çoğunluğun yorumunda k aşağı k yukarı 1 k kazandım, 5 k yatırdım nedir bu? kimi dalga geçen cevaplar da geldi, cahil misin kardeşim yaz internete öğren, kimi de kısaca açıklıyordu, k: bin demektir, 1 k: 1000 tl, usd, eruo vb olarak anlayabilirsin. Teşekkür etti, gereksiz laf salatası yapanlarla kimi tartışmaya girdi. Ülkesini vatanını seviyordu, ülkü ocakları geçmişi vardı, ezan bayrak kutsaldı, ancak finans çevrelerindeki okuduğu yorumlarda dini milli devlet ile ilgili hep olumsuz yorumlar gördükçe, arasıra sinirlenmiyor  da değildi. Dış güçlerin oyunu değil miydi, doların eruonun tl karşısında negatif ayrışması, hem cdbc ne demekti, enflasyon ne demekti, dünya genelinde güvenilir pasaport sıralaması neydi, nelerdi tüm bunlar. Fed ismini de çok okudu forumlarda, Kimdi bu fed, Yellen ismine de aşina olmuştu. Yellen derken ne demek istiyorlardı.

Tarım dışı istihdam verileri açıklandı arkadaşlar, bu veriye göre doların 4 hlık dilimde bir artış göstermesi lazım, ben şu seviyeden dolara giriyorum, ytd. 

Altın destek noktasından fırladı, yürü be koçum, altın güvenilir limandır altından şaşmayın arkadaşlar... ytd

Ya hu gidin kardeşim dolar forumunda ne altını, gidin altın forumuna, bi bitmediniz.. ytd

Arkadaşlar abdnin suriye işgali, israil filistin çatışmaları ve çin ile hindistan sınırlarında askerlerin ölmesi altına yarar, nerede bir savaş, patlama, kargaşa varsa altının artaçağına işaret eder. ytd.

Borsa haramdır, çocuklarınızın ve kendinizin boğazından haram kazanç geçirmeyin, cehennem ne kötü bir varış yeridir. sadakallahülaziym. Ytd değildir. 

Eruo dolar paritesinin destek bölgesindeki haftalık kapanışını bir görelim, gece belli olur paritenin ne yöne hareket edeceği, ona göre yeniden bakarız. daha erken, bekleyelim.. ytd

Xrp fırladı 2 x kaldırdık üç günde, sıra dogede,  siz burda yüzde binde 1lerle mi uğraşıyorsunuz, haydi kriptoya.. ytd

Kriptopara haramdır, borsa helaldir, en güvenilir yatırım aracı altındır, devletimiz altın sertifikası da çıkardı. altından şaşmayın. ytd

Btc nin yeniden 2017 zirvesini görmesi kaçınılmaz arkadaşlar, bu seviyeden alan 2 -4 x rahat kazanır, alın bekleyin, demedi deme ibram. gerekirse 1 sene bekle ha.. ytd dir. 

Arkadaşlar makas farkını da dikkate alın... Ülkemizde en az makas farkı şu bankada..

Şu banka, şu hava yolu şirketi, o çimento, şurada gümüş, burada inşaat şirketi hissesi...

***

Gözü korktu, beyni bulandı her kafadan bir ses çıkıyordu. Duymadığı, görmediği kelime kısaltmaları ise iyice kafasını karıştırıyordu. Ne melem bir yerdi burası. Acaba çevresinde daha önceden borsaya girip çıkan birileri var mıydı, iş arkadaşlarına, müdürüne bir sorabilirdi, sora sora bağdat bulunurdu sonuçta. 

Kimi kullanıcılar da grafik paylaşıyordu durmadan, çizgiler, renkler, seviyeler, destek dirençler.. Anladıysam arap olayım.. Biri bana şu grafiğin ne demek istediğini açıklayabilir mi arkadaşlar? 

Boğa piyasası yıl sonuna doğru başlamalı, aceleye gerek yok kardeşim, yine de sen bilirsin Ytd

Balinanın biri xrpye fena geçirdi, zirveden alanlara geçmiş olsun. dedim size bu çıkış kedi zıplaması devamı gelmez diye.. Ytd

- üstad ben atladım valla, vurdum kaçtım yüzde  15 verdi. Tekrar girecektim ama sizin yorumunuzdan sonra girmem artık, hangi seviyeden alalım?

--

Biz küçük balıklarız Tanrım

Bir pump da bize gönder hu...

Yanıyor porföyüm, eğildi başım

Bir pump da bize gönder hu


Bir şairleri eksikti finans piyasasının, onlar da tek tük görülmeye başlamıştı bile..

Not: Umarım öykünün devamı gelir, intiharların devamı gelmez..

İyi geceler.

29 Eylül 2021 5-6 dakika 11 öyküsü var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (2)
  • 2 yıl önce

    Ekrem Akbunar kalem dost, öykünüz ilginç... günümüzün memleketimin insan manzaralarını akıcı bir dille çok güzel betimlemişsiniz. öykünüzün kahramanı borsa... benzeri konulara fransız kaldığı için ben de aynı durumdayım paradan para kazanmayı. naçizane kafa,kol emeği verilmeden kazanılan paralara ilgim olmadı. Yazımı çağ dışı bulmuşsun. oysa yetesiye aydınlanma yaşayamamış halkımı uyandırmak, İzmir'in manavlarının dediği gibi azıcık hotmak istedim. madem ki, bu topraklarda her şey kadere bağlanıyor. Ve bu işten hacılar, hocalar Arapça sözlerle halkın çoğunluğunu uyutuyor. Arapça metinleri bari Türkçe okusunlar belki azıcık gözleri açılır. kafaları çalışır istedim. Yoksa Hz. Yusuf'un Hz. Yunus'un menkıbelerini anlatmak değildi amacım. Önceki yazılarıma bakarsanız faklı konularda yazılar yazdıklarımı tek amacımın Türk kültürünü çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak yolunda çaba harcamak olduğumun farkına varırsınız. Emeğe ve sanata saygımla esen kalınız.