Aşk Acısı Nedir

Aşk bilim adamlarına göre, bir nevi hastalık. Her hastalıkta olduğu gibi, vücudun o bölgesinin, acı, ağrı çekmesi gayet doğal. İşte aşk acısı da bunun bir belirtisi, aşk acısını kalpte çektiğimizi sanıyoruz ve yanılıyoruz. Bu acıyı her organımız da çekiyoruz veya yaşıyoruz dersek, abartmamış oluruz.
"Aşkın, beyinde muhakeme yeteneğini çalıştıran bölümü etkisiz hale getirdiği, beyindeki kimyasallardan serotoninin aşıklarda ve saplantılı kişilik bozukluğu olanlarda aynı seviyede olduğu belirlendi".
"Araştırmaya göre, aşk, beyinde güven, inanç, haz duyma ve ödüllendirme fonksiyonlarını etkinleştiriyor. Aşık olanlarda oksitosin ve vazopressin maddeleri fazla salgılanıyor ve bu da karşıdaki kişiye olan bağlılığı artırıyor. Tek eşli kadın ya da erkeklerde daha çok oksitoksin salgılanıyormuş."

Aşk acısız olmaz mı?

Neden olmasın! Tabi ki olur. Aşk acısının hat safhada yaşanmasının başında, beynimizin refleksleri ön plana çıkıyor.
Acıyı yoğun hissetmemizin türlü sebepleri var. İyi bir ilişkide aşk acısı yerini mutluluk hormonlarına bırakıyor. Dünyaya toz pembe bakmamızı etkiliyor.
Karşılıksız sevgilerde, gurur ön plana çıkarak, aşk acısı bütün benliğimizi esir alıyor. Sevmek gibi sevilmemekte insanın kimyasını değiştiriyor. Agresif, içine kapanma, kendisini içkiye verme, hayat onun için hiçbir anlam ifade etmiyor.
Uykuları kaçıyor, gözü başkasını görmüyor, varsa yoksa kalbindeki. Korkularımızla yaşıyoruz, acaba beni terk eder mi? Korkusu beynimizin bir kenarında devamlı var.
Platonik aşklarda yani uzaktan sevmek, aşk acısını hissedenlerin başında geliyor, onu görememek, onun yanında olmamak, onun sesini duyamamak, acısını arttırıyor. Sevgililerin birbirlerine güvenmemesi, acaba sorusunu devamlı, birinci sırada tutması, kıskançlık. Kıskanç kişiler, aşk acısını daha fazla çekiyorlar. Buluttan nem kaparak, acaba bana ihanet mi etti. Beni seviyor mu? Sevmiyor mu? Soruları ile yaşıyorlar. Aşk acısız olmazsa zevk ki de olmaz ama hastalık derecesinde olması sağlığımızın ve karakterimizin değişmesinde önemli tahribatlar yapıyor. Karşı cinse düşman olunması veya intikam duygularının ön plana çıkması, hayattan zevk alınmaması gibi. Ayrılık aşkın kuralları içinde olan gerçek, şöyle bir düşünün; ilk günlerde onsuz yaşayamayacağınızı sanırsınız, beyinin görevlerinden, biriside çekilen acıyı zaman içinde kişiye unutturmak. İlk günlerde ki acı zamanla unutulmuyorsa veya hafiflemiyorsa, sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Araştırmalara göre, erkekler kolay unutuyor, kadınlar unutmuyor affediyorlarmış. Yaşanan aşkın içinde seks varsa unutmak daha zaman alıyormuş.
Şairin dediği gibi. 'Çekilen acılar canım, gün olur geçer. ' Aşk acısı tatlıdır ve çekilmeye değer...
CENGİZ DAMAR

02 Ağustos 2017 2-3 dakika 20 denemesi var.
Yorumlar