Çamasan Öyküsü Üzerine

En son okuduğum kitabım: "Çamasan" Demirtaş Ceyhun'un kaleminden yıllar yıllar önce çıkmış bir öykü kitabı. Benim doğduğum yıllara yakın zamanlarda kaleme alınmış bir eser. 1973 Sait, Faik hikaye ödülü kazanmış bu eseriyle Demirtaş Ceyhun. Artık hayatta değil yazar. Ama geride eserler bırakmış. Sanatçı olmanın en güzel tarafı bu bence. Benim "Tavsiye ediyorum" isimli kitabımı da torunlarım okurlar herhalde. 25 yıllık fırın yazıma gülerler sanırım. Herkes gülüyor zaten.
Neyse...
Demirtaş Ceyhun Çamaşan öyküsünde, zor şartlarda yaşayan köylü insanlarının sorunlarını esprili bir dille anlatmış. Dili çok ağır geldi bana. Şiveli anlatmış. Köylü şivesiyle. Birazda ağzı bozuk öykü karekterlerinin. Ama yabancılık çekmedim, biliyorum öyle bizim köylü insanlarımız. Yer yer ahlaksız sözcükler kullanmş küfürlü yerler var.Yine yoksul, cahil köy insanının dramı konu ediliyor. Kadınlar ha bire doğuruyor. Öykü karakterleri işsiz. Ben doğduğum yıllarda da demek ki durumlar şimdikinden pek farklı değilmiş. Halkımız yine yoksulmuş. Zor şartlarda yaşam mücadelesi vermeye çalışan insanlarla dolu bir öykü Çamaşan.
Eğer beni ahlaksızlıkla suçlamazsanız öyküden bir bölüm alayım buraya. Bu cümle Demirtaş Ceyhun'a ait. Beni suçlamayınız arkadaşlar.Ben hiç küfür etmem. Manyak, salak bile demem insanlara. Çocuklarıma hiç öyle, manyak, salak gibi hitaplarda bulunmadım. O...pu pe...nk kelimelerini de hiç kullanmadım. P....nkleri sevmem ama ben o..pulara, f..şelere kıyamam. Onları hiç horlamadım bugüne kadar. Kimse zorda kalmasa orospuluk yapmaz bence. Oralara onları düşürenler utansın. Toplum utansın. Bizim insanlarımız birilerine kızsınlar hemen p...nk, o...pu, o...pu çocuğu...Gibi sözcükleri kullanırlar.
Ben kullanmadım hiçbir zaman.
Kızınca, sinirlenince sanırım; aptal, düşüncesiz gıcık, dengesiz, tutarsız... gibi sözcükler var benim lügatımda.
Neyse...
Demirtaş Ceyhun'un Çamasan öyküsünden bir bölüm:"zaten şu bizim Türk milletinin aklı fikri şeyindedir, bilmez miyim? Keranacıların başka işi gücü mü var, sabahtan akşama ya burunlarını karıştırırlar, ya da şeylerini. Karıştır ulan karıştır."

08 Temmuz 2015 2-3 dakika 76 denemesi var.
Yorumlar