Dünya Yutan Eleman

'Bir gönül kazanmak, bir servet kazanmaktan daha karlıdır' felsefesine tutunur giderim yıllardır. Bu benim hayat felsefem. Yirmili yaşlarımın sonlarında farkına varıp, bu cümlelerle ifade etmeye çalıştığım bir bakış açısı. Benden önce keşfedip, kendine rota edinenler de var mıdır bilemem. Bildiğim; yaşadıklarımı bir kavanoza koyup harmanladıktan sonra ne zaman bir kura çeksem hep bu cümleyi yakalıyor olmamdır.

Hayatın popüler kanallarının dikkatli bir izleyicisiyim. Adeta bir televizyon bağımlısı gibi, sabırlı bir izleyici ve dinleyiciyim. Günümüzün yalnızlaşmış insan tipi konuşacak birilerini ararken, ben de onları dinlemekten zevk alıyorum. Böylece pek çok yaşanmışlığa şahit oluyorum. Romanlar, filmler, diziler de hayatımda olmasına rağmen en çok yaşanmışlık beni kendine çekiyor. Ben o yaşanmış hikâyelerin sonuçlarını değiştiremesem de onlar beni çok değiştiriyor.

Her hikâyenin sonunda yine aynı sonuca varıyorum. Kargaşaların, kırgınlıkların tek sebebi, İnsanı, onun dışındaki her şeye üstün kılamamaktan kaynaklanıyor. Hikâye nerede geçerse geçsin, kahramanı kim olursa olsun iki kişi karşı karşıya kalınca 'canın sağ olsun' denilmiyorsa olayın bir tarafının kıran, diğer tarafının da kırılan olması kaçınılmazdır. Bir diğeri de 'ben' duygusunun aşırılığı ve empati yapmamak.

Nasıl gönül kazanılır? Sorusuna burada uzun uzun cevap verecek değilim. Cevabı hepimiz çok iyi biliyoruz. Çünkü biz de birer gönül taşıyoruz. Ben daha çok, sonuçlarla ilgileniyorum. Mesela, geçip giden yıllara dönüp baktığım zaman 'elde kalan ne?' sorusuna cevap aramakla meşgul oluyorum. Tutunmaya çalıştığım hayat felsefeme ulaşmamın da tek formülü budur aslında. Nedir elde kalan? Bir kaç ev, bir araba, birkaç arsa, fabrikalar, paralar, altınlar, yetiştirilen çocuklar, biriktirilen dostlar veya düşmanlar, beyazlayan saçlar, kırışıklar... Hangisi...

Formülü Paylaşıyorum: Sonsuzluk denkleminde, dünya Yutan Elemandır. Ruhun dünya parantezinde yaptığı her işlemi son olarak dünyanın kendisiyle çarpıyoruz. Parantezin dışında kalan artı değer ise sadece ruh. Bir gönül=Bir insan=bir ruh. Emin olun kazandığımız gönüllerden başka hiç bir değeri dünya parantezinden çıkarmanın bir formülü yok.

15 Nisan 2012 2-3 dakika 5 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (2)
  • 12 yıl önce

    Vallahi ne diyeyim çok doğru bir denklem. Ah bu gönül bizi nerelere alıp götürür zaman zaman. Bazen de ferman dinlemez, söz geçiremeyiz ona. Hani koca Yunus demiş ya ''Bir kez gönül yıktın ise bu kıldığın namaz değil''diye. Gönül yıkmak çok kolay, yapmak en zor işlerden. Güzel bir deneme olmuş kutlarım içtenlikle...👍

  • 12 yıl önce

    Şiir Kolik yönetimine ve tüm şiir koliklere selamlar.