Eskiden Seçimler Nasıl Yapılırdı

Eski zamanlarda bir ülkede seçimler güvercin uçurularak yapılırmış.Krallar şehrin meydanına toplanır, yapacaklarını anlatırlarmış.Güvercin, kralları dinler, kararını verir,kral olacak kişinin başına konarmış.Bütün kral adayları toplanıp yapacaklarını anlatmaya başlamışlar.Kral adaylarından birine sıra gelmiş.Eğer ben seçilirsem size yapmayacağım kötülük kalmayacak demiş, halkına.Konuşmalar bitmiş ve güvercin uçurulmuş.A ! O da ne! güvercin bizim adayın başına konmaz mı?
Tellallarını çağırmış yanına.Tez elden gidin,sokak sokak gezin,halkıma söyleyin ki, bundan böyle vergiler iki katına çıkmıştır.Ola ki hiç kimse gelmeye yanıma.Yanıma kim gelirse kelle vurula.Halksa açlıktan yorgun, başlamış homurdanmaya.Ama padişah kararlı.Gelen olursa kelle vurmaya.Padişah tellallarını çağırmış ve demiş ki,gidin halkıma söyleyin vergiler çıkmış iki katına.Tellallar verilen görevi yerine getirmişler ama halkın hoşnut olmadığını da görmüşler.Padişah yapacağı kötülüklerde kararlı olduğu için tellalları tekrar çağırmış yanına.Söyleyin halkıma bu kez vergiler çıkmıştır beş katına.
Padişah kötülüklerde kararlı.Yanına kim varırsa kellesi gidiyor.Son olarak tellallarına "Halkıma söyleyin bundan böyle bütün ölüler bacadan çıkarıla."
Şehrin ileri gelenleri toplanmışlar.Padişahın yanına varmak mümkün mü? Düşünmüşler,taşınmışlar sonunda padişahın hocasını padişaha göndermeye karar vermişler.Eski zamanlarda hocaya hürmet çok.Padişah da olsa hocasına hürmet ediyormuş.Hoca padişahın huzuruna çıkmış.Padişah hocasının hatırını sorduktan sonra hocasına dönüp:
_Buyur bakalım hocam, demiş.
Hoca korku içinde maruzatını söylemeye başlamış.Padişahım ne yaparsan güzel yaparsın, demiş.Yalınz küçücük bir sorunumuz var.Ölülerin bacadan çıkması şerren caiz değil demiş.Ne olursun bu kararını gözden geçir.
Padişah hocasına dönmüş.Hocam güvercin uçurulurken ben yapacağımı söyledim.Seni affedip kelleni uçurmuyorum.Şimdi doğru git halkımın arasına.Benim halkım buna müstahak ki güvercin konmuş başıma.

İstanbul/ZEYTİNBURNU









.

18 Nisan 2009 2-3 dakika 10 denemesi var.
Beğenenler (4)
Yorumlar (5)
  • 15 yıl önce

    Bu konuda eksiğim olabilir.Eksiğim var ise af ola!

  • Padişah Cumhuriyeti demek gibi bir şey oluyor galiba

    Kutluyorum hocam.

    SAygılarımca

  • 13 yıl önce

    👍Emeğinize,yüreğinize sağlık🙂çok hoş olmuş yazınız🙂zevkle okudum tebessümümle👑

  • 12 yıl önce

    Oysa bir zamanlar güvercinler barışın sembolüydüler. Şimdi görevlerini şaşırmış zalimin başına konuyor. Bu durumda hata güvercinde mi yoksa güvercini yetiştirenlerdemi. İnsan kendi idrakini kullanmadığı zaman aklı kuş kadar kalıp yanlış kararlar verebiliyor.Mesele yanlış karar vermekten öte yanlışı anlayıp dönmektir diye düşünüyorum.Bacası sönmüş evlerin ne ölüsüne hayrı vardır ne dirisine. Hocam teşekkür ediyorum okudum ve anladım kaleminiz daim olsun.SAYGILAR

  • 7 yıl önce

    Hikaye deyip geçmemeli aslında gerçeklerin temsilcisi değil midirler tıpkı hikayeniz gibi ve, anlayana ne çok şey anlatırlar

    Kutlarım Hüseyin beyud83eudd20ud83eudd20ud83eudd20