Farklı Gözlüklerle Kendimize Bakmak - Gece Görüş Gözlüğü

Mutlu olmanın yolu nedir ? deseler 'farklı gözlüklerle kendimize bakmak' derim. Nasıl mı ?:

Mesela bir iş yerinde çalışıyorsunuz, herkes sizinle samimi değil ,belki çok yoruluyorsunuz, belki maaşınızla ev alamayacaksınız, her gün pek çok sorunlar peşinizi bırakmıyor ve kahırlarla işinize gidiyorsunuz. Böylesi bir durumda mutlu olacak neden bulamıyorsunuz, gülemiyorsunuz, sevemiyorsunuz.
Böylesi bir sorun nasıl çözülür ?
Hiçbir kimsede elbette ki böylesi sorunları çözebilecek sihirli değnek yok...Ancak bu karanlığa bir gece görüş gözlüğü gerekebilir. Nasıl gece görüş gözlükleri ,ortamı net görmeye yardımcı oluyorsa, bizler de ya bir fikir ,ya bir ilim sayesiyle ya da bir ilim sahibi uzman veya meslek erbabının vasıtasıyla bazı konuları daha iyi analiz edebiliriz.
Örneklerimize devam edelim:
Bir insan düşünün ; gecekonduda yaşıyor,işi yok,bir gün evin çatısı akar,bir gün duvarı yıkılır,her gün sağlık sorunları peşlerini bırakmıyor,her gün kahırlarla iş aramaya gidiyor. Ancak evden de kahkaha sesleri yükselmeye devam ediyor.
Bu iki insan ve/veya insan gurubu biraraya gelse konuşmalarında biri iş, biri kahkaha sesinin sebebini sorma ihtimali yüksektir değil mi ?
Evet ;İlk örnekteki kahkahanın sebebini ;fakir durumdakiler 'Bebek' olarak açıklarken ,ikinci örnekteki kişilerin 'iş' durumunu 'üzüntü sebebi' olarak görmeleri ve bunun sebeplerine ilişkin konuşmaları ,her iki aile için de çok eğitici bir durumdur.
Sevgisizlik insanlıktan uzaklaşmadır...Öyle işlere sahip olmalıyız ki bizlere insanlığımızı, sevgiyi unutturmasın...
Ve yine öyle mutluluk sebepleri bulmalıyız ki insandan kaynaklanan ve yine insana dönen bir mutluluk sebebi olmalı...Bunu da başaracak yine biz insanlarız.
Sevgi elbet bir gönül ve beyin işidir. Dünyamızı mutlu,yaşanabilir kılmak farklı gözlüklerle kendimize bakmak gerekir ki zaten bu da psikolojide çok önemli bir yerde bulunan empatiyi gerektirmektedir.
İnternet üzerinde 'sevgi en iyi ilaçtır' sözünün dolaşması tesadüfi değildir. Sevmek öyle bir ilaçtır ki yaşamayanları bile yaşatır diyerek biraz daha bu sözü ilerletmek istiyorum...Sevgiyle, ve zaman zaman güneşe çıkarken güneş gözlüğü, okurken okuma gözlüğü, yürürken uzak gözlüğü kullanır gibi farklı düşünce ve kişilerin gözlüklerini takmak hem bizi daha empatik yapacak hem de mutlu kılacaktır.
Unutmamalıdır ki ,bizim sahip olduğumuz ama farkında olamadığımız pek çok niteliklerimiz olabilir. Mutluluk bizim elimizde! Elimizde olmayanlar için üzülmek belki de biraz da boş yere üzülmektir...
HEA
03.09.2014

05 Eylül 2014 2-3 dakika 42 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 5 yıl önce

    Değerli Şiirkolik, Yazımı günün denemesi seçmenizden dolayı çok mutlu oldum, teşekkür ederim. Saygılarımla.