İdare Etmek Üzerine

Nisan yağmurları yağardı, bazen de nisan karları yağıyor. Ben çocukken de nisan ayında kar yağdığını hatırlıyorum. Oluyor bazen.Yağsın varsın ama, yakıt paraları çok yüksek gelir. Herkes nisanda yakıt parasından kurtulacağız diye bakarken, nisan yaktı geçti. Keşke gelir düzeyimiz bu kadar düşük olmasaydı. Ben hep kısıtlı bir bütçeyle yaşamak zorunda kaldım. Allah bazı insanları çok parayla sınarmış bu dünyada, beni hiç çok parayla sınamadı. İdareli davranmasak, har vurup harman savursak açta, açıkta kalacağız. İdare ediyoruz, geçiniyoruz. Her konuda böyleyiz. İdare ediyoruz. İdare ederek yaşıyoruz. Herkesi idare ediyoruz. Kocayı iadare et, arkadaşı idare et, çocukları idare et, patronu idare et, terbiyesizlik yapanı idare et, onun seviyesine inme, idare et. Komşunun çocukları yukarıda gürültü yapıyorlar, okuduğum kitaba bile dikkatimi veremiyorum. Çıksam söylesem kavga edeceğiz. İdare ediyoruz. Yemeğe kıymayı idareli kullanıyoruz. İdare ediyoruz. Öyle bir kg. kıymadan bir yemek yapmak nerede. Hoş benim ailem çok et sevmez zaten. Ama sevseler de, bir kg. kıymayı bir yemeğe kullanamazdım. Annem idareli olmayı öğretmiş bana.
"Mutlumusun"
"Ehhh! işte idare eder.Çok şükür halimize."
Evde çok yakıt gelmesin diye idareli yakıp, battAniyelerle oturan insanlar var. Kınamıyorum. İdare etmeye çalışıyorlar. Ne yapsınlar. Bir kere bundan 20 yıl önce sobalı bir evde oturmuştuk. O kış tam dokuz ton kömür yakmıştık. Herkes hayret etmişti. Gerçekten yakmıştık. O dokuz ton kömürü, tenekelerle eve sobaya ben taşımıştım, sobanın küllerini de dışarı yine ben taşımıştım. Dışarıya da bir o kadar kül taşıdığımı düşünün 18 ton yakıt ve yakıt külünü bir kış içinde tenekelerle taşıyan bendim. Eşim çalışıyordu. Evde iki çocuk ve ben. Nasıl taşımışım. Yeni bir evdi. Altı bodrumdu. Etrafı boştu. Üsttekiler bizden ısınıyor yakmıyorlardı, bizim ısımızla idare ediyorlardı. O kış bizim sayemizde hiç üşümediler. Cenneti hak etmiş miyimdir, o insanları ısıttığım için acaba? Bir daha da hiç soğuk evde ve sobalı evde oturmadık. O son oldu. O evden sonra iki kere ev değiştirdim benim oturduğum daireler herkesin dairesinden daha sıcak oluyordu. Sanırım o insanları bir kış ısıttığım için hak ettim sıcacık oturmayı. Bizim ev merkezi sistemle çalışıyor. Kısamıyoruz kaloriferi şu an. Odaların hepsi birden ısınıyor. Kapatma şansımız, idare etme şanşımız yok. Yakıt konusunda idare edemedik biz. Yirmi senedir hiç üşümedim. Ama dokuz ton yaktığım kömüre borçluyum bu şansı sanırım.
İdare etmek güzeldir ama, idare ettim kazandım. Mesela yürüyerek gittim geldim. Otobüse binmedim. Beş lirayla başka bir şey aldım. Yol parası yerine bana kalan beş liranın üzerine bir beş lira daha ekledim, beğendiğim bir kitabı aldım, ya da beğendiğim eteği aldım. Güzel duygulardır.
Çok parası olup, idare etmemişlere bu yazı saçma gelecek. Çok yazık onlara. Hiç idare etmenin güzelliğini tadamamışlar. Hep har vurup harman savurmuşlar. Oysa bizim ömrümüz idare ederek geçti. Güzeldir idare etmek. Bir deneyin. bak. Keyiflidir.
Ben çocukken de nisan da kar yağdığını hatırlıyorum.Güzel yağıyor ama, yakıt paraları çok geliyor.

10 Nisan 2015 3-4 dakika 76 denemesi var.
Yorumlar