Louis Zamperini ve Japon Esir Kampı

(Aşağıdaki cümleler bizzat kendisinin ölmeden önce bir programda anlatmış olduğu hayat öyküsünün bir özetidir. 2012 yılında izledikten sonra yaptığım paylaşımdır. 2014 yılında ölmüştür.)

Amerikalı Koşucu. Şu an 95 yaşında (2012). Zamperini 1936 Berlin Olimpiyatlarında Dünya Rekoru kırmış fakat olimpiyatlar iptal edildiği için madalyasını alamamıştır. İkinci Dünya Savaşında orduya katılmış, uçağı okyanusa düşmüş tam 47 gün uçsuz bucaksız sularda yaşam mücadelesi vermiştir. Japonlar kendisini okyanusta bularak esir aldıklarında vücut ağırlığı 29 kilodur ve ölmek üzeredir. Japon kamplarında tam ikibuçuk yıl acımasız koşullarda tutsak olarak kalır. Defalarca işkence görür. Sonra savaş biter ve ülkesine döner.

1998 yılında Japonyayı ziyaret eder. Japon Başbakanı kendisinden o günler adına özür diler ve şunu sorar: "Burada geçirdiğiniz o ikibuçuk yılın, küçücük bile olsa size hiç mi bir faydası olmadı?"

Zamperini büyük bir ciddiyetle yanıtlar: "O ikibuçuk yıllık esaret hayatım için size aslında teşekkür etmeliyim, çünkü beni 55 yıllık evlilik hayatıma hazırladınız.

11 Nisan 2023 1-2 dakika 79 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar