Mabel Matiz

Mabel Matiz

Üniversite sınavında bir makale ve o makaleye göre yanıt verilecek üç sorunun konusuydu Mabel Matiz.

ÖSYM başkanı da muhtemelen Mabel'in sosyal medyadaki giyim tercihine göre ismininde yabancı olmasından dolayı bizden biri değildir ön yargısıyla yorum yapan cahil cüheladan etkilenip kim bu adam diye araştırma yapmadan açıklama yaptı.

Ben prensip olarak okuduğum kitabın yazarı, dinlediğim sanatçı hakkında bilgi sahibi olmadan eser almam. Bu Mabel de çok dile gelince araştırdım kim bu adam diye özetle paylaşayım.

Mabel Matiz bu adamın takma adıymış. Gençliğinde okuduğu Kumral ada, Mavi Tuna kitabındaki baş karakterin adı Mabel Matizmiş. Takma adını oradan edinmiş.

Gerçek adı Fatih Karaca'ymış. Mersin Erdemli'den Yörük Türkmen köyündenmiş. Babası Ali Karaca tır şoförü aynı zamanda Kıbrıs gazisiymiş geçen yıl vefat etmiş. Annesi Maya Karaca ev hanımıymış. Çok satan albümünün adı "Maya" annesinin adıymıs. Maya albümünde babamı beklerken diye babasına yazdığı bir şarkısı da varmış.

Gelelim kendine liseye kadar kekemelikle uğraşmış Yunus Emre'nin hayatının anlatıldığı tiyatro oyununda başrol verilince oyunun yoğun hazırlık provalarında kekemeliği yenmiş. İstanbul Üniversitesi Diş hekimliğini bitirip diş doktoru olmuş. Bilgi Üniversitesindeki yüksek lisansını müziğe yoğunlaşınca yarıda bırakmış.

Özetle adam hakkında sınavda soru sorulmuş fakat adamın bundan haberi yok, öğrenince çok mutlu oldum diyor. Soru hazırlayanlar işten atılmış bunlara soru hazırlatılmayacakmış.

Benim anlamadığım ÖSYM diyor ki;

"Kurumumuz yönetiminin milli, manevi değerlerimiz ve toplumsal değer yargılarımız konusundaki hassasiyeti açıktır.

Böyle bir açıklama olabilir mi; bir insan sırf giyim tercihinden dolayı milli ve manevi değerlere, toplumsal değer yargılarına aykırı bir insan olabilir mi? Geçmişteki ÖSYM'nin başörtüsü hakkındaki hassasiyet gerekçesi de böyle bir şey değil miydi? Bu gereksiz tartışma, itibarsızlaştırma ve linçte kendisinin tercihi inisiyatifi olmayan bir durumda ben Mabel'den yanayım.

05 Temmuz 2020 1-2 dakika 25 denemesi var.
Beğenenler (3)
Yorumlar (9)
  • 3 yıl önce

    Öncelikle yazınızı kutlarım.. Ben de aynı şaşkınlık içinde bu olay nedir diye baktım.. nutkum tutuldu.. Insanları hiç haketmediği halde böyle karalamak nasıl bir davranıştır.. taraf olmak bir yana kime yapılsa onaylanacak bir durum değil.. Tekrar tebrikler duyarlı yazınız için

  • 3 yıl önce

    Sayın Ali Bey kardeşim, İyi güzel incelemiş araştırmışsın da, ya kasten ya da bizim bilmediğimiz bir nedenden ötürü, konunun omurgasını kaçırmışsın. Mabel'in adının nereden geldiği, nasıl giyindiği, babasının gazi olduğu filanın gündemdeki olayla hiç bir ilişiği yok. Asıl konu; bu kişinin YKS 2020 sınavında sorulan bir soruyla gündeme getirilmesi ve üniversite gençliğine olabilecek en iğrenç örneğin meşru gösterilmeye çalışılması gayretidir. Kendisinin de zaten saklamadığı eşcinselliği, LGBT+'yı desteklediği, Sözde Onur yürüyüşünde 'Velev ki İbneyiz' pankartını taşıdığı, kamuoyu tarafından bilindiği ve bu nedenle de çoğunluğunun müslüman olduğunu bildiğimiz gençlerimize örnek teşkil edemeyeceği düşüncesiyle tepki gösterilmiştir. Kişiler özgürdür, istediği gibi giyinir, ister erkek erkeğe, ister kadın kadına, daha da olmadı bir hayvanla cinsellik yaşar, buna asla saygı duymam, insani ve ahlaki değildir çünkü. Ama kişisel bir tercihtir, herkesin kendi bileceği bir şeydir. Kişi ben insan da değilim, hayvanlardan da daha aşağı bir yaratığım diyorsa yapılacak bir şey yoktur. Bu hürriyet toplumun alan çizgisine kadardır. Toplumun inanç değerlerine herkes saygı duymak zorundadır. Ancak iş topluma yansır ise o zaman durum değişir, ne bir müslüman fert, ne de bir müslüman toplum; Allah'ın (c.c) lanetlediği, bu aşağılık iğrenç fiilleri işleyen kavmi taş yağmuru ile yok ettiği, cinsel tercihleri hoş göremez, yayılmasına, örnek veya meşru gösterilmesine rıza gösteremez. Selam ve saygılar sunarım.

  • 3 yıl önce

    Tebrikler tekrar güne gelmesi vesilesiyle.

  • Tebrik ederim Ali Bey.

  • 3 yıl önce

    Ülkemiz insanlarının en büyük eksiği okumamak Ali bey daha çok kulak dinlemesi yapılıyor o yüzden de yalan yanlış şeyler ortaya atılıp konu dine ve Allah emrine getirtiliyor ki kimsenin hakkı yok tanrıcılık yapıp yargılamaya kutlarım günün seçkisini