Mutluluk Üzerine Kısa Bir Konuşma

Bizim mutluluk kavramı ile gerçekten sorunumuz var.Elbette alternatif iktisattan yani Marksist iktisattan uzaklaşmayacağım; bizi maddi üretim koşulları etkiler ama biz şuan daha iyi bir dünyadayız.Şuan bir dünya savaşı yok(savaş olan ülkeler var ama az).Kişi başına gelir 1900 lere göre gayet iyi.Sağlık personeline ulaşma hızlı bir şekilde arttı.Eğitim olanakları gelişti.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler evli çiftler artık ayrı evde yaşıyor.Ailelerde çoğu kişinin bir odası, telefonu , interneti ve bilgisayarı var.En az ayda iki kez dışarı yemeğe çıkılır gibi..Sanayi devrimi sürecinde çalışa saatleri genelde 16 hatta 17 saatti.Bu dediklerim bazı ülkelerde dha fazla bazılarında dha az ama genel olarak dünya daha iyi bir durumda. Buradaki iyiden kastım geçmişe kıyasla fiziksel koşullardan bahsediyorum.

Şükredelim demiyorum.En ufak kaygıda , streste sorunu günümüz sistemler ile bağdaşlaştırarak kendi durumumuzu yüceltip depresyon posizyonlarına özeniyoruz.Belki biraz varoluşçu ve nihilist bir yaklaşımla şunu diyeceğim:Kaygı, stres olduğunda neden hemen üstünü kaptıyoruz?Neden ben gerçek ve sosyal medyada hep mutlu olmalıyım ki?Krizler dönüşüme gebedir.Kendimi seçmeyi yani eylemlerimi kendimi yaratmak üzerinden yönlendirmeliyim.Kendi beklentilerimizi başkalarının koşullarına uyarlama çabamızın anlamsızlığı söz konusu.Dolayısıyla kendi öz- hikayemizden uzaklaşıyoruz.Genelleşen mutsuzluk ve mutluluklar diliyoruz kendimize.Nesnel hesaplar ve nesnel çözümler arıyoruz.Oysa hakikat özneldir.Insan bu dünyada neden yaşadığını biliyorsa ve bunun için yaşamayı göze alıyorsa kendi hakikatini yakalamış olur.Hayatı yaşarken kavrarız.Despot , taklitçi , pes etmiş bir motivasyonla değil.

Hayatın zıtıyla varolduğu bu dünyada Mutluluk, mutsuzluk zorunlu bir ikilidir.Mutsuzluk ;yığınların ,kitlelerin zihniyetlerinden kurtulmak için bir fırsattır ve doğal birşeydir.Bu yüzden yaratıcı değerleri oluşturacak ve hayatımızın fırsat pencerelerine açacak gelişim ve yenliğe açık olmalyız. Unutma! hergün gülersin ama mutlu değilsin hergün ağlamazsın ama genel olarak mutsuzsun.Kendimize bir iyilik yapalım. İkisini de yaşamın bir parçası olarak görelim!ikisini de kendi penceremizden yorumlayalım!

27 Nisan 2023 2-3 dakika 13 denemesi var.
Beğenenler (2)
Yorumlar