Surp Nişan Manastırının Yıkılış Tarihi

Sivas'taki Surp Nşan Kilisesi 1950'li yıllarda yıkılmıştır. 1949'da yıkıma başlandığı 1950'de yıkımın tamamlandığı en doğru tarih olarak görünmektedir. (1952'de yıkıldığı da söylenmektedir.)

Yıkılmadan 10 gün öncesinden başlayarak belediye tarafından anonslar yapılmıştır, çok gürültü çıkacağı ve etrafına yaklaşılmaması duyurulmuştur. Tonlarca dinamit kullanılmış ancak yine de sadece tavanı yıkılabilmiştir, o derece sağlam bir yapıdır. Bunun üzerine araçlarla ve insan gücüyle yıkıma başlanmıştır. Çıkan taşlar tane işi çok ucuz fiyatlarla satılmış ve yakın çevredeki evlerin temellerinde kullanılmıştır.

Yıkılmadan önce Çifte Minareli Medresenin arkasına düşen bir bölgede yer almıştır. Sivas'taki başka kiliselerle ismi sıklıkla karıştırılmaktadır. Ayrıca yıkım tarihi çeşitli kaynaklarda yanlış bir biçimde daha erken dönemlerde gösterilmektedir.

Bilgi: Ahmet Turan Buluz (kendisine teşekkürlerimle)

Kaynaklarda yıkım tarihi: 1915 olarak verilmektedir. Bu doğru değildir. Tespit edilemeyen bu tek kaynaktan çıkan hata yayılmıştır. Var olan bir fotoğrafta arkada Sivas Ulu Cami'nin minaresi görünmektedir. Yer doğrudur. 1950'li yılların başında yıkıldığı kesin olup tüm Sivas halkınca anımsanmaktadır. Askeri alanın yakınlarında (günümüzde içinde) kalan kilise ise başka bir yerdir ve adı da farklıdır. Buraya dair 1978 tarihi de bazı yerlerde geçmektedir. Özetle Sivas'taki bir kaç kiliseye ait bilgiler karmakarışık olarak derlenmiştir.

30 Nisan 2023 1-2 dakika 79 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar