Özdemir Asaf’ın Hayatı ve Eserleri

— min. okuma: 4-5 dakika
Özdemir Asaf’ın Hayatı ve Eserleri

Özdemir Asaf (d. 11 Haziran 1923, Ankara, ö. 28 Ocak 1981, İstanbul) Cumhuriyet dönemi Türk şairi.

1- Özdemir Asaf’ın Hayatı

Özdemir Asaf 11 Haziran 1923 tarihinde dünyaya gelmiştir. Özdemir Asaf, Cumhuriyet döneminin en bilinen ve en başarılı Türk şairlerinden birisidir. Özdemir Asaf’ın esas ismi Halit Özdemir Arun’dur. Özdemir Asaf ilk ve orta öğreniminin bir bölümünü Galatasaray Lisesi’nde okumuştur. Daha sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne giderek 1942 yılında mezun olmuştur. Üniversite eğitimine ise İstanbul Üniversitesi’nde bulunan Hukuk Fakültesi’nde ilk önce başlamıştır. Daha sonra ise İktisat Fakültesi ve Gazetecilik Enstitüsü’ne devam etmiştir. Ancak 1947’de yüksek öğrenimini yarıda bırakmıştır. Özdemir Asaf   okulu bıraktıktan sonra bir süre sigorta prodüktörlüğü mesleği ile hayatını sürdürmüştür. Şair, gazetelerde çevirmen olarak çalışmıştır. Özdemir Asaf’ın ilk yazısı1939’da Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıkmıştır. Özdemir Asaf 1951 yılında Sanat Basımevi’ni kurarak matbaacılık yaşamına girmiştir. Şair kendi şiir kitaplarını basmış, 1955 yılında da Yuvarlak Masa Yayınları’nı kurarak yayımcılığa başlamıştır.  Özdemir Asaf iki kez evlilik yapmıştır. Özdemir Asaf’ın ilk evliliği Sabahat Selma Tezakın ile olmuş ve bu evliliğinden Seda isimli bir kızı olmuştur. İkinci evliliği ise Yıldız Moran ile olmuştur ve bu evliliğinden de Etkin, Olgun ve Gün isimli üç erkek çocuğu olmuştur. Özdemir Asaf   kısa ama  büyük duygu düşünce yoğunluğu olan, düşündürücü özgün şiirleri ile tanınmıştır. Şairin dokunaklı şiirlerinde sevgi, anılar, yalnızlık, ölüm gibi konular başlıca konulardır. Özdemir Asaf’ın bazı şiirleri Yıldız Moran’ın İngilizceye çevirisiyle To Go To isimli kitapta toplanmıştır. Özdemir Asaf’ın ölümünden sonra tüm şiirleri, Bir Kapı Önünde ve Yalnızlık Paylaşılmaz isimleri altında iki kitapta toplanmıştır. Özdemir Asaf 28 Ocak 1981 yılında İstanbul'da hayata veda etmiştir.

2- Özdemir Asaf’ın Edebi Kişiliği

Özdemir Asaf Türk edebiyatında çok önemli şairlerden bir tanesidir. Özdemir Asaf’ın şiirleri genel olarak kısa ama içinde çok anlam barındıran şiirlerdir. Şair şiirlerinde kelimeleri ustalıkla kullanmıştır. Özdemir Asaf’ın şiirleri genellikle ikilik ve dörtlüklerden oluşmuştur. Şairin şiirlerinin en dikkat çekici özelliği duygusal yoğunluğunun çok fazla olmasıdır. Özdemir Asaf şiirlerinde etkileyici ve özgün bir dil kullanmıştır. Özdemir Asaf eserlerinde, büyük bir duygu ve düşünce yoğunluğu içerisinde taşlamaya da yer vermiştir. Özdemir Asaf’ın şiirlerinde özlü söyleyişler sıkça yer alır. Şair, şiirinde bir görüşü yansıtmak düşüncesinden yola çıkarak eserlerini kaleme almıştır. Şair şiirlerinde insan ve toplum ilişkilerine yönelik temaları konu edinerek şiirinin bir görüşü yansıtması, bir mesajının olması düşüncesinden yola çıkarak yazmıştır. Özdemir Asaf şiirlerini sen ben ikileminde vermiştir. Şair, batı şiiri ve geleneksel Türk şiirinden yararlanarak eserlerini zenginleştirmiş ve geliştirmiştir. Özdemir Asaf dokunaklı şiirlerinde sevgi, ayrılık, ölüm gibi temaları çok kullansa da giderek son dönem şiirlerinde bu temalar yerini kaçış, umutsuzluğun tedirginliğine bırakmıştır. Özdemir Asaf hiciv ustası olarak da bilinmektedir. Özdemir Asaf şiirleri genel olarak kısa, düşündürücü ve özgün şiirlerdir. Özdemir Asaf şiirleri, Türk edebiyatının önemli şiirleri arasında bulunmaktadır. Ayrıca şair şiirlerinde karşıtlıkları, çağrışımları ve benzerlikleri kullanarak yaptığı kelime oyunları ile beğenileri üzerine çekmiştir. Özdemir Asaf Yuvarlağın Köşeleri adlı  kitabında şiirin ve yazarın işlevi konusundaki görüşlerini anlatmıştır. Şairin en ünlü şiiri Lavinya adlı şiiridir. Şairin bu şiiri ile ünü yaygınlaşmaya başlamıştır. Yaşamını yitiren usta şairin, şiirleri günümüze kadar ulaşmıştır.

3- Özdemir Asaf’ın Eserleri

Özdemir Asaf, ünlü Türk şair ve yazarıdır. Özdemir Asaf pek çok eser kaleme almıştır ve halen günümüzde eserleri okunmaktadır. Şair, Türk edebiyat tarihine damgasını vurmayı başaran şairlerden birisidir. Özdemir Asaf şiir, deneme, öykü alanlarında eser vermiştir. Bunların yanı sıra çeviri de yapmıştır. Özdemir Asaf’ın eserleri ise şunlardır.

  • Şiirleri
    • Dünya Kaçtı Gözüme (1955)
    • Sen Sen Sen (1956)
    • Bir Kapı Önünde (1957)
    • Yuvarlağın Köşeleri (özdeyişler) (1961)
    • Yumuşaklıklar Değil (1962)
    • To Go To (1964, Yıldız Moran'ın İngilizce'ye çevirdiği şiirleri)
    • Nasılsın (1970)
    • Çiçekleri Yemeyin (1975)
    • Yalnızlık Paylaşılmaz (1978)
    • Benden Sonra Mutluluk (1983, ölümünden sonra)
    • Lavinia - Aşk Şiirleri (2002, ölümünden sonra)
    • Dünya Kaçtı Gözüme (1955)
  • Denemeleri
    • Özdemir Asafça (1988), Ça ( 2002).
  • Öykü
    • Dün Yağmur Yağacak (2004).
  • Çevirileri
    • Reading Zindanı Balladı, (Oscar Wilde), Hapisteki Sanatçı, (Albert Camus).
Paylaş:
Yorumlar