Sait Faik Abasıyanık Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi

— min. okuma: 2-3 dakika
Sait Faik Abasıyanık Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 13 Bilgi

Türk edebiyatının önde gelen öykücülerinden olan Sait Faik Abasıyanık denince akla Adalar, balıkçılar, küçük insanlar, martılar, balıklar ve kiraz mevsimi gelir. Onun en iyi arkadaşlarından birisi Orhan Veli’dir. Her iki yazar da Türk edebiyatında “küçük insanı” konu edinmesiyle bilinir. Doğayı, insanları yazılarında sade ve basit bir dille konu edinir. Orhan Veli şiirlerinde ; Sait Faik ise bunu öykülerinde kullanır. Sizler için edebiyatımızın büyük öykücüsü Sait Faik Abasıyanık’la alakalı 13 ilginç bilgi derledik:

  1. Sait Faik Abasıyanık’ın Stelyanos Hrisopulos Gemisi adlı hikâyesi, Fazıl Say’ın Sait Faik adlı eserinde işlenir.
  2. 1930’larda yazı yazmaya başlayan Sait Faik’e yazarlık yaşamı boyunca; “Sorumlu Avare”, “Gözlemci Balıkçı”, “Çakırkeyif Sirozlu”, “Züğürt Yazar” , “Küfürbaz Şair” , “Anadan Doğma Çevreci” gibi sıfatlar yakıştırılır. Sait Faik, klasik öykü tekniğini yıkarak doğayı ve insanları samimi, şiirsel ve usta bir dille anlatır.
  3. Sait Faik Abasıyanık’ın ölüm yıldönümü olan 11 Mayıs’ta her sene Darüşşafaka tarafından yazarın adına bir hikaye armağanı verilir. 1955’ten bu yana verilen Sait Faik Hikaye Armağanını 2018 yılında ise Kemal Varol kazandı.
  4. Ece Ayhan Sait Faik’i , Morötesi Requiem’de “Çakır gözlü,mor dudaklı ve patlak gözlü sarışın” diye betimler.
  5. Ölümünden sonra Burgazada’daki evi, Darüşşafaka Cemiyetine bağlı olarak müze haline getirilir.
  6. Sait Faik’e çağdaş edebiyata katkılarından dolayı Amerika’daki Uluslararası Mark Twain Derneği, onur ödülü verilir. Bu ödülü Atatürk’ten sonra alan ilk Türktür.
  7. Karganı Bağışla adlı kitabında; Orhan Veli, Yaşar Nabi Nayır, Orhan Kemal, Naim Tirali, Tarık Buğra, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi edebiyatçılara yazdığı mektuplar ve yakın akraba ve arkadaşlarına yazdığı kart ve davetiyeler yer alır.
  8. Türk öykücülük geleneğinde önde gelen bir yazardır. Kendisinden sonra gelen birçok öykü yazarını etkilemiştir.
  9. Sait Faik Abasıyanık, hayatı boyunca Burgazada’da annesiyle yaşamayı tercih etmiş, yalnızlığı seçmiş, bu nedenle hiç evlenmemiştir.
  10. Onun öykülerinde şiir tadı vardır, şiirlerinde öykü tadı. Her iki tür de birbirine geçmiştir. Bu özelliğini ise kendisi şöyle açıklar; “Hikâyelerimde şiir kokusu var diyorsunuz. Bir iki tane de şiir yazdım. İçinde hikâye kokuları var dediler. Demek ki ben ne hikâyeciyim ne de bir şair. İkisi ortası acayip bir şey. Ne yapalım beni de böyle kabul edin.” der.
  11. İlk öyküsü “İpekli Mendil’i” Bursa Erkek Lisesinde edebiyat ödevi için yazar.
  12. 25 yaşındayken, babasının isteği ile Lozan’a İktisat okumaya gider. Gittiyse de tamamlayamadan Fransa’ya geçti. Grenoble Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde okudu. Daha sonra İstanbul’a döndü.
  13. Sait Faik’in ilk hikâye kitabı “Semaver”dir. Bu kitabı, öğretmenlikten istediğini bulamayıp ayrılınca yazmıştır.
Paylaş:
Yorumlar