Kadının Yaşamdaki Yeri

Yüce Atatürk diyor ki;
'' Ey kahraman Türk kadını sen yerlerde sürüklenmeye değil,Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.''
''Türk kadını dünyanın en aydın en faziletli ve en ağır kadını olmalıdır.'' Demektedir.
Osmanlılar zamanında kadının hiç bir hakkı yoktu. Eksik etek, Saçı uzun ,aklı kısa gözüyle bakılırdı. Ne yazık kadınlara halen öyle gözle bakmakta devam edenler vardır.
Atatürk, Türk Medeni Kanunuyla kadınlara gereken önemi vermiştir.Toplumsal ve ekonomik alanda kadın erkek eşitliği sağlanmıştır.
Bugün Türk kadını seçme seçilme, istediği iş alanında çalışma, istediği mesleği seçme hakkına sahiptir. Nihayet meclise bile kadınlar girmiştir.
Dinimiz de kadına çok değer vermiştir. Kadın hassas ve zayıf yaratıktır. O, incitilemez, hakir görülemez o, dövülemez. Güç bakımdan erkeklerden daha güçsüzdür. Adem aleyhisselamın kaburga kemiğinden yaratılmış olan Havva ananın devamıdır. Erkek güç yönünden daha yüksek olduğundan kadın erkek tarafından korunmalıdır. Evliyse kocası tarafından , evli değilse babası tarafından , babası yoksa kardeşi tarafından, kardeşi de yoksa bir yakını veya devlet tarafından korunmalıdır.
Kadın çalışıp eve para getirmek geçimi sağlamak mecburiyetinde değildir. Evin tüm geçimi erkeğe aittir.Erkek karısının en yakın sahibidir. Ona yıkık, sert yüzle bakmamalı. güler yüzle bakmalıdır. Bu haliyle Allah'ın takdirini kazanır.Karısını korumak onu kimseye muhtaç etmemek, onun kusurların bağışlamak, örtmek erkeğin görevidir.Erkek evin direği olmalıdır.
Kadın yuvayı yapan dişi kuştur.Ona el kaldırılamaz hakir görülemez, dövülemez. Kadının yaşamda yeri çok yüksektir. Her başarının ardında kadın vardır. Gördüğümüz her güzellik onun eseridir. Evin iç işlerini tanzim eden çocuk yetiştiren, yuvayı yuva yapan, Mustafa Kemal'ler dünyaya getiren odur.
Kadın hassastır. Çiçek gibidir. Bakmazsan solar ,güçsüzleşir verimsiz hale gelir,Yuva çökmeye mahkumdur. Bugün çökmüş yuvalar görmekteyiz. Çevremizde veya televizyon izlediğimizde bıçaklanmış, vurularak öldürülmüş, yüzü gözü dayak yiyerek morarmış kadınları ,sokağa atılıp meydanda kalanları , çoluk çocuğu bırakıp kaçan sorumluluk taşımayan erkekler görmekteyiz. Yüce Mevla size güç verdi diye bu gücü olumsuz yollarda kullanın diye vermedi. Size cennet yolunu gösteren sorumluluklar verdi.Bu sorumlulukları gücünüz yettiği kadar taşımaktan aciz misiniz? Bir yerde cennet yolu varken cehennem yolunu seçmek size daha güzel mi geliyor? Bugün yuvalar neden yıkılıyor. Çoğu sorumsuz davranan erkekler yüzünden .Hiçbir kadın evlenirken yuvam yıkılacak diye evlenmez. Bütün kadınlarda merhamet , fedakarlık, sevecenlik mevcuttur.Hiçbir kadın evinin kötülüğünü düşünemez.Her kadın, yuvası için,çocuklarını mutlu etmek için çalışır.
Ben tüm ölenlerin arkasından ruhları için namaz kılar dualarımı yollarım. Bugün Işın Karacan'ın ölmeden önceki babasının gözyaşlarını gördüm. İnanır mısınız ? Ne acıdım. Ne de gözlerimden bir kaç damla yaş geldi. Neymiş de Işın Karaca babasına sahip çıkmamış. Herhalde babalık görevini yerine getirip aileyi zor durumlara düşürmeseydi babası ömür boyu Işın Karacan'ın göz bebeği olurdu. Kızcağız kim bilir neler çekmiş ki; sahip çıkmamış? Ben böyle düşünüyorum. Son pişmanlık fayda etmez. Sorumluluk taşıyan gücü yettiği kadar kadar yavrularına bakan baba ,babadır , anne annedir.Onların hakkı işte ödenmez. Bu kutsal göreve yüklenmeyen babacık ve annecikler çocuklar tarafından unutulmaya mahkumdur.Allah'da öyle kişileri affetmez

06 Aralık 2011 3-4 dakika 6 öyküsü var.
Beğenenler (2)
Yorumlar (2)
  • 7 yıl önce

    Bu değeri bir de o cahil kadınlarımız anlayabilse kendilerini ezdirmese köle etmese bütün mesele okumak bilgilenmekte

    güzel ve anlamlı paylaşımınız için teşekkür ederiz👑👑

  • 7 yıl önce

    kendini cagdaş diye adlandıran bazı kadınlarımız, diğer farklı düşünen feya farklı yaşam tarızını benimseyen kadınlara cahil diye biliyorsa veya onları hor görüyorsa nasıl eşitlik saglanır ki.? Toplumsal değerler veya tarihimiz kör bir anlayışla yargılanarak, büyük lider Mustafa Kemalın izinde gidilmez.

    Bazi bölümlerine katılmazam da faydaĺı bir yazı. Tebrik ederim değerli kalemi. Selam ve Sayğılar.