Ata'sız Sözler - 3

Bu yazımızın konusu ise, kadınlar hakkında söylenmiş ve toplumda kullanıla gelen ancak ifade ettiği anlam itibariyle yanlış olan ve kötü maksatlı kişilerin diline pelesenk olan bir deyim.

'Saçı uzun aklı kısa' şeklinde söylenen bu deyimin söyleniş amacının, kadını aşağılamak ve söyleyen kişinin de egosunu tatmin etmek olduğu açıktır. 'Akıl baştadır yaş da değil' sözünde anlatılmak istendiği gibi akıl, insanın saçında veya cinsiyetinde değil, başın da denilmek suretiyle müşahhas örnekleme yapılmıştır. Baş'tan kast edilenin ise, aklın insanın zamanla kazandığı bir şey olmadığı aksine Allah tarafından bir lütuf olarak yaratılışta verildiği anlatılmaktadır.

Yine, insan türünü hayvan ve bitki gibi diğer canlılardan ayıran en önemli farkın da akıl olduğu herkesin kabulüdür. Akıl nimeti ile donatılan insan peşi sıra bir çok sorumlulukta yüklenmiştir. Böylelikle akıl nimeti ile sorumlulukları arasındaki ilişki ve bağ ile imtihan olmaktadır.

Bir başkası hakkında akıl değerlendirmesi yapmanın hiç kimsenin haddi olmadığı, insanların dış görünüşü ve birkaç davranış numunesi ile de akıllı olup olmadığı hakkında kanaate varmanın da tamamen akılsız bir durum olduğu tartışma götürmez olsa gerek.

Zaten bu deyimde ifade edilmek istenileninde kadınlar hakkında bir akıl değerlendirmesi olmaktan öte salt aşağılamaya yönelik bir gaye olduğu da görülmektedir.

Aynı şekilde, toplum içerisinde kullanılmakta olan her ne kadar genel kabul görmemiş olsa da, bir kesimin kullandığı, 'kadının sırtından sopa, karnından sıpa eksik etme' sözünün de tamamen kadını aşağılamaya matuf olduğu nettir. Daha çok kadını ikinci sınıf olarak gören ve kendisi ile aynı haklara sahip olmasını içselleştirmemiş kesimlerin ilkel düşüncelerinin dışa vurmasıdır.

Oysa, eş, kardeş, baba veya toplumun bir bireyi olarak erkek hangi haklara sahip ise kadında aynı haklara sahiptir. İnsan olarak herkes zatında değerlidir. Cinsiyet ayrımı ile pozisyon belirmek, ilkel kabilelerin bile yapmayacağı bir davranış tarzıdır.

İnsani vasıflarını muhafaza eden birinin kesinlikle sırf kadın diye birini aşağılaması, şiddet uygulaması veya ikinci sınıf olarak görmesi mümkün değildir. Ancak, Yaratılış fıtratını bozmuş, şeytanın oyuncağı olarak ruhunu satmış, hayvan derekesinin bile altına düşmüş bir yaratığın, mahlukun yapacağı veya göstereceği davranış şeklidir.

'Yaratılanı sev Yaradan'dan ötürü' ilkesini benimsemiş bir medeniyetin çocukları olarak, bırakın kadını aşağılamayı veya kadına şiddet uygulamayı, bir karıncaya veya uçan bir kuşa küçük dahi bir zarar vermeksizin, bu felsefenin perspektifinden bakarak sevgiyle, merhametle yaklaşmak gerektiği ve bu minval üzere de toplumsal hayatı idame ettirmek suretiyle huzur içerisinde yaşamanın vazgeçilmez olduğu bilinmelidir.

Bu tür sözlerin kim tarafından uydurulmak suretiyle toplumun içerisine fitne ve ayrımcılık tohumu olarak ekildiği bilinmese de, zararın neresinden dönersen kar ilkesi gereği, bundan sonra bu tür saçmalıkları kullanmayarak veya kullananları ikaz ederek, yanlış algıların oluşmasına fırsat verilmemiş olacaktır.

2012

17 Nisan 2012 2-3 dakika 35 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Okuyup düşünen tüm dostlara teşekkür ederim ...ÖF