Ata'sız Sözler - 7

Bu yazımızın konusu ise 'Devletin malı deniz yemeyen domuz (keriz )' sözü olup, dilimizin döndüğünce değerlendirmede bulunacağız.

Bu söz de çarpık düşünce ve anlayışın ürünüdür. Sözde kast edilen anlamın; yolsuzluğu, soygunu, kul hakkını gasp etmeyi, yetim hakkı yemeyi, hırsızlığı meşrulaştıran düşünceyi ifade ettiği herkesçe anlaşılmaktadır.

Devlet soyut bir mekanizma olup, milletin tamamını temsil eden ve milletin menfaatini gözeten bir sistemin üst aygıtıdır. Dolayısıyla, Devlet'e verilen en küçük zarar neticede toplum olarak hepimize verilmiş demektir. Devletin malını deniz, yemeyeni çarpmayanı çırpmayanı keriz gören anlayış olsa olsa, ihanet ve hezeyan denizinde boğulmuş tali'sizler tarafından dillendirilmiştir. Yoksa, aklı başında bir ferdin söyleyebileceği bir söz değildir.

Oysa, aksine bırakın Devletin malını yenecek, yok edilecek, çalınacak bir şey olarak görmeyi, asgari vatan sevgisi, millet sevgisi ve insanlık; kendi şahsi malından bile ali ve korunacak, kollanacak gözü gibi üzerine titreyecek bir emanet olarak görmek gerektirir. İnsan şahsi malına mülküne gelen zarardan dolayı feragat edebilir, suçluyu af edebilir. Ancak, Devletin malına verilen zarar veya Devletin hakkının gaspı durumunda, bu suç eylemini hoş görecek, af edecek bir mekanizma bulunmamaktadır. Tek tek, fert fert, insanlardan af dilenilemeyeceğine göre, konunun hassasiyetinin ne denli büyük olduğu anlaşılacaktır.

Maalesef ki, bu sözde ifade bulan düşüncenin, Ülkemizde bir kısım insanlar tarafından benimsendiği ve Devlete zarar vermenin felsefe haline getirildiği görülmektedir. Bu tür insanların, insanlığından şüphe edilir. Devlet, sanki düşman ülkenin devleti, millet sanki yok edilmesi gereken bir düşman... Devletin malının, parasının zimmete geçirilmesi sıradan bir olay gibi algılanmış hatta suç olarak görülmemiştir. Oysa bu işin hem hukuki boyutu olduğu gibi hem de, inançlı insan için öteler boyutu vardır... Devletin tabiri caizse bir kılına verilen zararın veya yapılan yolsuzluğun, hırsızlığın, hesabının ödenmesi öyle altından kalkılacak bir şey değildir...

İşte, bu şekilde sakat anlayışın içimize fitne tohumu gibi serpiştirdiği bu tür sözler, ne yazık ki, cahil ve vicdansız insanların sarıldığı bahane ipi olarak görülmüştür. Gelecek nesillerde oluşturduğu kötü algı ise işin cabasıdır.

Özetle, 'Devletin malı ateş dokunan yanar' yada 'Devletin hakkını gözünden bile sakın' şeklinde sözlerin zihinlerde yer etmesi gerekir ki, milletin emanetine sıkı sıkıya sahip çıkalım... Milletin her bir ferdinin hakkı bulunan Devlet malına halel getirmeyelim.

Mayıs, 2012.

07 Mayıs 2012 2-3 dakika 35 denemesi var.
Yorumlar (1)
  • 12 yıl önce

    Okuyup, düşünen ve düşünecek olan "bey"inlere teşekkür eder saygılarımı sunarım...ÖF