Her Yeni Yıl Bir Başlangıçtır

Evet, bir yıl daha geçti ve bitti. Dönüp ardımıza baktığımızda yılların birer birer geçmişin karanlığına gömüldüğünü ve hatırda küçük izlerle kaldığını görmekteyiz. Gelecek geçmişin üzerine bina edilir. Eğer temelde sorun varsa geleceği sağlam ve sıhhatli inşa edemeyiz. Dolayısıyla geçmiş geçtiği ile kalmıyor ve her an önümüze çıkarak bizden bir şeyleri hatırlatabiliyor. İşte bu sebeple geçen her yılın muhasebesini ve sorgulamasını yapmak mecburiyetinde ve durumundayız.

Her yeni yıl bir fırsat ve başlangıçtır. Yeniden aynı hatalara düşmemek için bir fırsattır. Yeni hedefleri gerçekleştirmek için bir başlangıçtır.

Peki geçmişin muhasebesini nasıl yapmalıyız? Yoksa geçmişin üzerine bir perde mi çekmeliyiz. Ya da geçmişi tarihin derinliklerinde bırakarak zamanla tozlanmasını mı beklemeliyiz?

Şöyle bir düşünün; bir gün gibi ya da bir saat gibi geçen koca yılda kendimize veya sorumlu olduğumuz kişilere yönelik akılda kalan hangi güzel işleri yaptık. Yada geçen o yılda kimlerin kalbini kırdık. Kaç kişiye 'seni seviyorum' dedik. Kaç kişinin dostluğunu kazandık. Tersi kaç kişinin husumetini üzerimize çektik. Keşke demeyeceğimiz kaç iş yaptık. Peki bizi Yaradan'a karşı vazifelerimizi bihakkın yerine getirebildik mi? Yaradan'a mı yoksa yaratılmışa mı kul köle olduk. İnsanlığın hayrına hangi adımı attık. Kendi kişisel gelişimimiz için neler yaptık. Mesela kaç kitap bitirdik. Yeni ne öğrendik? Her geçen yılda kendimize karakterimize neler kazandırdık? Veya kötü herhangi bir alışkanlığımızı terk ettik mi?

Ciddi ciddi kendimize bu soruları yöneltelim bakalım ne tür cevaplar alacağız... Olumlu cevaplar mı fazla, yoksa olumsuz mu? Sonuç her ne olursa olsun muhasebe yapmanın, artımızı eksimizi öğrenmenin gelecek hayatımız için bir faydası olacaktır. Aynı delikten bir kere daha ısırılmamak için muhasebe yapmanın gerekliliği anlaşılacaktır.

Son olarak, ölüm gerçeğini aklımızın bir kenarında her daim diri tutarsak, geçen her anımızın muhasebesi yapılarak yaşanılır. Ne zaman, nerede, ne durumda bulunurken öleceğimizi bilmediğimizden hep teyakkuzda, hep temkinli olarak hayat süreriz. Aslında yeni yıl bir başlangıç olsa da, bir fırsat sunsa da, 'ölüm var' bilincinde olan için her yeni sabah bir başlangıç, bir fırsattır. Öyleyse gelin, yeni yılımızı yenilenmiş olarak karşılayalım. Hayırlı olması temennisi ile yeni yılınız kutlu olsun.


Aralık/son/2012

31 Aralık 2012 2-3 dakika 35 denemesi var.
Beğenenler (1)
Yorumlar (2)
  • 11 yıl önce

    En önemlisi yazıda da belirtildiği gibi geçmiş yılların muhasebesini layıkıyla yapabilmek. Artılarımız ne oldu, geçmiş yılda eksilerimiz neydi, eksilerimizi yeni senede nasıl artı yaparız. Bir dolu ülke zalimlerin esareti altında inim inim inledi, onlar için ne yaptık dua etmekten başka, ne yapamadık. Ve ölüm hayatın en büyük kaçınılmaz gerçeği. Hayatımızın bir dakikasının sonrasını hiç bir zaman bilme kabiliyetimiz olamayacağına göre. Yaşamımıza biraz daha dikkat ederek ve akıllıca bir ömür sürerek muhasebemizi iyi yapmalıyız. Kayda değer bir yeni yıl yazısı için Ömer beyi kutlarım içtenlikle...🤐👍🤐

  • 11 yıl önce

    Ahmet beyfendiye değerli yorum ve beğenileri için teşekkür ederim...