Sonbahar İçin Okuma Listesi

— min. okuma: 3-4 dakika
Sonbahar İçin Okuma Listesi

Sonbaharın gelişiyle hepimiz bir şekilde evlerimize çekildik. Yazın vermiş olduğu tatil havası, sonbaharla birlikte yerini evlere, sıcak kafelere ve okullara bıraktı. Artık dışarıda değiliz ve artık kendi içimize döndük. Kitap okuma mevsimi bir şekilde, sonbaharda daha çok kitap okumaya ve masa başında çalışmaya odaklananlar için gelmiş oldu. Biz de edebiyatla.com okuyucuları için, okuma listenize önerilerde bulunduk. İşte, bazen yağmur yağarken, bazen evde battaniye altında, bazen de sarı ışıkta okumanız için tavsiye ettiğimiz kitap listemiz…

1- Gör Beni- İki Devrin Hikayesi Akilah - Azra Kohen

Azra Kohen, Fi, Çi, Pi üçlemesiyle adını duyurmuş bir yazar. Bu üçlemeden sonra birçok roman yazdı. Yazarın ele aldığı konular ve hayata dair yaptığı tespitler okuyucuyu yakalayıp sürüklüyor. Bu roman içerisinde, aşk, tarih, müzik gibi birçok konu bulunuyor. Akıcı ve bir o kadar da sürükleyici bir kitap. Okurken notlar almanız, kitaptaki bazı satırların altını çizmeniz gerekebilir.

2- Zamanın Kısa Tarihi - Stephen Hawking

Kitap, 1988’deki ilk baskısından sonra adeta bir başyapıt konumunu kazandı. Kırk dile çevrildi ve uluslararası alanda oldukça popüler oldu. Ancak ne yazık ki, kitabı anlamak için derin bir kuantum, uzay, evren ve kozmos bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Bu alanlara ilgi duyuyorsanız şayet almanız ve okumanız gereken bir kitap

3- Pia Matter- Serkan Karaismailoğlu

Bu kitap diğer romanlardan biraz farklı diyor yazar. Çünkü bu roman bir nöro-roman olarak adlandırılıyor. Nedir peki nöro-roman yazar, bildiğimiz roman kurgusu içerisinde bilimsel verileri yerleştirmiş. Yazar aynı zamanda bir sinirbilimci. Belirli bir kurguya dayanarak, bilimsel verileri hikayeleştirmiş. Bir solukta okunabilecek tarzda bir roman.

4- Aşkımız Eski Bir Roman- Ahmet Ümit

Polisiye edebiyatta önemli yeri olan Ahmet Ümit’in son kitabı Aşkımız Eski Bir Roman. Bu romanında yazar, 3 kısa öyküden oluşan polisiye bir roman yazmış. Roman kahramanımız, Ahmet Ümit okurları tarafından bilinen bir başkahraman: Başkomser Nevzat. Yine cinayet çözümlemeleriyle dolu olan bu kitabı, polisiye tarz sevenler ve yeni bir roman arayışında olanlar için tavsiye ediyorum.

5- Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu

Camdaki Kız romanında anlatılan hikaye gerçek hayattan alınması nedeniyle ilgi çekici ve etkileyici bir roman olarak karşımıza çıkıyor. Roman, akıcı ve merak ögeleriyle donatılmış tarzda oluşturulmuş herkesin kendinden bir şeyler bulacağı tarzda yazılmış. Başkahraman Nalan’ın odak noktada olduğu romanda kader motifi ustalıkla işlenmiştir. Daha önce Gülseren Budayıcıoğlu ile tanışmayanlar için, güzel bir tanışma kitabı.

6- Abartma Tozu – Şermin Yaşar

Daha çok çocuklara yönelik romanlar yazan Şermin Yaşar, bu romanında hem çocuklara hem de ebeveynlere hitap ediyor. Abartının çağın bir hastalığı olduğunu ironik ve esprili bir dille anlatıyor. Kapağına bakarak bir çocuk kitabı sansanız da büyüklere de güzel farkındalıklar oluşturuyor.

7- On Dakika Otuz Sekiz Saniye – Elif Şafak

Elif Şafak’ın kadın olmanın zor yanlarını tüm ayrıntılarıyla gözler önüne seren romanı: On Dakika Otuz Sekiz Saniye. Bu romanda Şafak, Leyla adlı bir genelev çalışanı olan kadının başından geçenleri anlatır. Toplum dışına itilmiş, kişilerin romanıdır aynı zamanda. Gerek kurgusuyla gerekse anlattıklarıyla oldukça etkileyici bir roman. Sonbaharda Elif Şafak’a şans verebilirsiniz.

8- Kuşlar Yasına Gider – Hasan Ali Toptaş

Kuşlar Yasına Gider, Hasan Ali Toptaş’ın romanları arasında yer alır. Bir baba ve oğulun hikayesini anlatan romanda, edebiyatın vazgeçilmez konularından olan baba- oğul ilişkilerini, yazarın babasıyla olan ilişkisini, yazarın iç dünyasını ve kendinize ait bir şeyleri de mutlaka bulacaksınız. Etkileyici anlatımıyla, ilgi çeken diliyle okumanız gereken kitaplardan bir tanesi.

9- Hayvan Çiftliği -George Orwell

George Orwell’in en çok okunan kitapları arasında yer alan Hayvan Çiftliği’yle henüz tanışmadıysanız, mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Kısa oluşu, fantastik öğeler içermesi, simgelerle insanın hırs ve iktidar tutkusunu çok güzel bir şekilde anlatır.


Paylaş:
Yorumlar