2019’un En Çok Okunan Kitapları

— min. okuma: 5-6 dakika
2019’un En Çok Okunan Kitapları

Geçtiğimiz yıl 2018’in En Çok Okunan 10 Kitabı derlemesini sizlerle paylaşmıştık. Bir yıl sonu klasiği olarak bütün bir yıl boyunca en çok satılan eserleri, en çok dinlenen müzikleri, en çok izlenen filmleri gözden geçirmek, yılın bir özetini ortaya koymak demek aslında. 2019’u geride bırakırken okurlar en çok hangi kitapları okumuş, hangi yazarlar en çok satanlar listesine girmeyi başarmış sizler için derledik.

1- Mustafa Kemal – Yılmaz Özdil

Büyük önder Mustafa Kemal’in hayatını anlatan eser, Kırmızı Kedi Yayınevinden çıkmış ve özel olarak 1881 adet basılarak satışa çıkmıştır. Satışa çıktığı ilk günden itibaren olağanüstü bir hızla satılan kitap, 2019 yılında en popüler kitaplar arasındaydı. Yılmaz Özdil tarafından kaleme alınan eser, gerek içeriği gerekse yaşanan satış patlaması ile adından çok söz ettirdi.

2- Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı

Yılın çok satanlar listelerine genel olarak baktığımızda ilk sıralarda İlber Ortaylı’nın özellikle gençlere yol gösterici nitelikte kaleme aldığı eseri ile karşılaşıyoruz. Kitap, yabancı dil öğrenimi, seyahat, eğitim, kültür, sanat gibi alanlarda bir insanın hayatını nasıl verimli geçirebileceğine dair önemli tavsiyeler içeriyor. “Bir ömür nasıl yaşanır?” her yaştan insanın okuyup faydalanabileceği oldukça önemli bir kaynak.

3- Körlük – Jose Saramago

Bilinmeyen bir ülkede, bir anda gözleri görmemeye başlayan bir adamın hikayesi ile başlayan körlük, zamanla tüm ülkeye yayılan görme kaybı üzerine çarpıcı bir eser. Ansızın yaşanan körlük salgını sonrası insanların nasıl insani duygularını yitirip korkunç varlıklara dönüştüğünün öyküsü. İnsanın ürkütücü ve karanlık boyutunu gözler önüne seren Körlük, 2019 yılı içinde oldukça ses getiren distopik bir roman.

4- Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson

Son iki yıldır çok satanlar listelerinde yer alan Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı, kişisel gelişim kategorisinde bir kitap. Yazar, diğer kişisel gelişim kitaplarından farklı bir bakış açısıyla çıkıyor karşımıza. Şöyle ki, hayatın tüm zorluklarına olumlu düşünerek karşı koymak yerine, “zorluklara karşı nasıl dayanıklı hale gelebiliriz?” sorusunu cevaplıyor. Bu sebeple okuyucu için sağlam temellere oturan bir kişisel gelişim kitabı olarak beğenilmiş ve böylece yıl boyu geniş bir kitleye ulaşmıştır.

5- Gör Beni – İki Devrin Hikayesi- Azra Kohen

Özellikle Fi-Çi-Pi üçlemesiyle çok satanlar listelerinde görmeye alışkın olduğumuz Azra Kohen, Gör Beni isimli kitabıyla 2019’un en çok okunanları arasına girmeyi başardı. Everest yayınlarından çıkan kitap, 1930’lu yıllarda geçiyor. Roman temelde üç ana karakter üzerinden işleniyor. Bu karakterler üzerinden dönemin Türkiye’sini sürükleyici bir dille anlatan Yazarın, Gör Beni’nin devamı niteliğinde serinin ikinci kitabı olan Dinle Beni’yi de çıkarması bekleniyor.

6- 1984 – George Orwell

En çok okunan distopik eserlerden biri olan George Orwell'in kaleme aldığı 1984, yazıldığı dönemden bugüne tuttuğu ışıkla oldukça etkileyici bir öngörü ile yazılmış çarpıcı bir eser. Kitapta Büyük Birader isimli bir otorite tarafından yönetilen ülkede ortaya çıkan baskıcı ve korkunç sistem anlatılıyor. İnsanların zamanla zihinlerinin kontrol altına alındığı, tek tipleştiği, iradenin yok edildiği bu sistem, aslında günümüze dair birçok ipucu barındırıyor. Bu yönüyle her yıl çok satanlar arasına mutlaka adını yazdıran kitap, 2019’un da en çok okunan kitaplarından biri oldu.

7- Ikigai: Japonların Uzun ve Mutlu Yaşam Sırrı- Francesc Miralles / Hector Garcia

Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok satanlar arasında kişisel gelişim kitapları ön plandaydı. Genellikle ortalama yaşam süresinden daha uzun yaşamalarıyla bilinen Japonların kendilerine özgü mutlu ve uzun yaşam sırlarını anlatan Ikigai de bunlardan biri. Kitap, huzurlu ve sağlıklı bir yaşam geçirebilmek için okuyucuya uygulanabilir pratik bilgiler sunması yönüyle çok beğenildi. Temelde, sabahları uyanmak için bir hayat amacı bulma düşüncesini ifade eden ikigai felsefesi çok ilgi görünce yazar, kitabın Uygulama Rehberi’ni de çıkardı. Her iki kitap da 2019’un çok satanları arasına girmeyi başardı.

8- Fahrenheit 451 – Ray Bradbury

2019 yılında çok okunan kitaplara baktığımızda distopya türünün bu yıl çok ilgi çektiğini görüyoruz. Bunlardan biri de Fahrenheit 451. Görevi yangın söndürmek olan itfaiyecilerin, evlerde bulunan yasaklı kitapları yakmayı görev edindiği bir toplum düzeni anlatılıyor kitapta. Bilim kurgu türünde oldukça heyecan verici ve etkileyici bir eser olan Fahrenheit 451, 2019 yılı içinde gerek internet satışlarında, gerekse kitap evlerinde ilk sıralardaki yerini tüm yıl boyunca korudu.

9- Momo – Michael Ende

Momo, yılın en çok okunan kitapları arasında edebi türü ile diğerlerinden ayrılıyor. Aslında bir masal kitabı olan Momo, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap etmesi özelliğiyle oldukça ilgi gördü. Kitapta Momo isimli, tek başına harabelerde yaşayan küçük bir kız çocuğunun şehri sarıp insanların zamanlarını çalan bir grup varlıkla mücadelesini okuyoruz. Bu etkileyici masal, özellikle modern hayatın getirdiklerine kapılıp zamanın kıymetini bilmeyen yetişkinlere önemli bir ders niteliği taşıyor.

10- Satranç – Stefan Zweig

Özellikle geride bıraktığımız 2019 yılı içinde adından çok söz edilen bir yazar Stefan Zweig. hikaye türünde yazdığı etkileyici eserlerinin her biri yoğun ilgi gördü ve yıl boyu çok satanlar arasındaydı. Satranç, yazarın bu yıl en çok okunan kitabı oldu diyebiliriz. Bir gemide gerçekleşen satranç oyunu ile başlayan öykü, iki rakibin birbiri ile olan mücadelesini aslında bir sembol olarak sunuyor. Temelde hikayenin geçtiği 2. Dünya Savaşı dönemini yansıtan eser, incecik bir kitaba tarihin izlerini sığdırabilmenin başarısını ortaya koyuyor.

Paylaş:
Yorumlar