2018’in En Çok Okunan 10 Kitabı

— min. okuma: 4-5 dakika
2018’in En Çok Okunan 10 Kitabı

2019’un ilk aylarında olduğumuz şu günlerde, “2018 Yılının En Çok Satılan ve Okunan Kitapları”nı sizin için derledik. Çok Okunan Kitaplar Listesini verdiğimiz bu yazı kitapyurdu.com’un çok satanlar listesi sayfası baz alınarak oluşturuldu.

Fahrenheit 451- Ray Bradbury

Listenin ilk sırasında Fahrenheit 451 kitabı yer alıyor. Sansüre, totaliter yönetimlere, kültür endüstrisine ve uzunca bir süredir sürdürdüğümüz yaşam tarzına yönelik en keskin eleştirilerden biri olan bu kitapta; Guy Montag adındaki itfaiyecinin on senedir kitap yakması ele alınıyor. 17 yaşındaki bir genç kızla karşılaşana dek hayatını, geçmişini hiç sorgulamaz, karşılaştıktan sonra ise hayatındaki doğrularla, yanlışlar yer değiştirmeye başlıyor. Yeni bir gözle değerlendirmeye alır her şeyi.

Olağanüstü Bir Gece- Stefan Zweig

Çok Okunan kitaplar listesine Stefan Zweig üç kitabıyla birlikte giriyor. Yüksek ve seçkin hayat süren aynı zamanda burjuva olan bir adamın, hayattan tat alamamasını, bir gün içerisinde başından geçenleri keşfetmesini anlatan bir öykü kitabı Olağanüstü Bir Gece. Ana karakterin duygusal olarak doyuma ulaşabilmesi için , önündeki farklı ve yeni heyecanları keşfetmesi, bu süreçte de içindeki olumsuz duygularla savaşması ele alınıyor.

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu – Stefan Zweig

Bu kitapta Zweig, hayatı boyunca çok sevdiği fakat kadının varlığından haberi dahi olmayan adama yazılmış mektup yer alıyor. Tek bir kadının, kendi psikolojik dünyasından yola çıkıp bir aşkın panoraması veriliyor. Bu yönüyle kitabın, derin bir psikolojik tahlil içerdiğini söylemek mümkün.

Satranç- Stefan Zweig

Stefan Zweig’ın Hitler’in işgali sonrasında, Londra’dan Brezilya’ya gitmekte olan bir gemide geçen öykü kitabıdır. Kitapta iki farklı karakterin satranç oyunu üzerinde farklı deneyimler elde etmesi ve bu konuda uzmanlaşmaları, kaderin de onları bu gemide birleştirmesi konu ediniyor. Diğer Zweig kitapları gibi içerisinde psikolojik tahliller barındırıyor. Bu yönüyle okuyucuların dikkatini çekiyor.

Kürk Mantolu Madonna- Sabahattin Ali

Türk edebiyatında çok okunan yazarlar arasında yer alan Sabahattin Ali, bu romanında Raif Efendi ve Maria Puder arasındaki aşkı verir bizlere. Bir insanın hayatının inandığı şeyler ve bunlarla alakalı olarak verdiği kararların, hayatını nasıl değiştirebileceğini gösteriyor.

İçimizdeki Şeytan- Sabahattin Ali

Listede Sabahattin Ali iki kitabıyla yer alıyor. Bu romanda hem yoksulluktan çeken iki yalnız gencin aşk hikayesini hem de faşist örgütlenmenin insan hayatına girmesini konu ediniyor. Türk edebiyatında bu özelliğiyle hem bireysel hem de toplumsal eleştirel roman örneklerinden sayılıyor.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk – Prof. Dr. İlber Ortaylı

2018’in en çok satan ve okunan kitapları arasında yer alan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kaleme aldığı Gazi Mustafa Kemal Atatürk kitabı, Atatürk’ün tüm yaşamını konu ediniyor. Atatürk’ün ailesinin kökeni, askeri eğitimi, Balkan savaşları, Birinci Dünya Savaşı, 23 Nisan 1920, Kurtuluş Savaşı, Lozan Konferansı, On İki Ada Sorunu, Türk İnkılapları ve modern Türkiye’nin kurucusu Atatürk… Türk tarihçiliğinde adeta bir kaynak kitap olma özelliği taşıyan bu rehber kitabı, sizler de başucu kitabı yapabilirsiniz.

1984 - George Orwell

George Orwell’ın 1949 yılında yayımlanan distopik romanı kısa süre içerisinde çok okunan kitaplar arasına girdi. Aynı zamanda en çok bilinen romanı olan 1984’le birlikte “Büyük Birader”, “Düşünce Polisi” , “101 Numaralı Oda” gibi çeşitli kelime kalıplarını da belleğimize kaydetti. 1984’te İkinci Dünya Savaşından sonra oluşan totaliter rejimlere büyük bir eleştiridir.

Simyacı - Paulo Coelho

Paulo Coelho’nun üçüncü romanı, Simyacı. Türkiye’de çok okunan ve çok satılan kitaplar arasında uzun zamandır yer alıyor. Kitabın bir özelliği, Mevlana’nın Mesnevi’sinden yola çıkılarak yazılmış olması. Kitapta insanın iç huzuru bulma yolları, kendini keşfetme süreci ele alınıyor. Basit ve mutlu bir yaşamı olan çobanlık mesleğini bırakan  Endülüslü Çoban Santiago’nun sadece iki kez gördüğü rüyanın peşinden koşmasını da içeriyor.

Suç ve Ceza- Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Dostoyevski’nin psikolojik derinliği ve belirli bir felsefesi olan bir romanı Suç ve Ceza. Yoksul insanların hayatta kalmak için birçok şeyi yapabilecek kadar zor bir dönemde geçiyor. Zaman zaman aç yaşayan hukuk fakültesi öğrencisi Raskolnikov, insanları; “ahlaka sığınan sıradan insanlar” ve “kanunların üstünde olan dünyayı değiştiren kahraman üst insanlar” olarak ikiye ayırıyor. Raskolnikov, insanlığa zararı olduğunu düşündüğü yaşlı bir tefeci kadını öldürerek parasını alıyor. Baltasını bu iş için kullanıyor. Yayımlandığı günden bu yana çok okunan kitaplar arasında yer alan bir klasik olma özelliğini koruyor.

Meta: 2018 yılında en çok hangi kitaplar okundu? İşte internet satış rakamlarına göre, 2018 yılının en çok okunan 10 kitabı listesi…

Paylaş:
Yorumlar