Yaz Aylarında İçinizi Açacak 10 Şiir Kitabı

— min. okuma: 4-5 dakika
Yaz Aylarında İçinizi Açacak 10 Şiir Kitabı

Mevsimine göre kitap okuyanlar burada mı? Siz de yazın bunaltıcı sıcaklarında uzun süren romanlar okumakta, romanların sonunu getirmekte zorlanıyor musunuz? O zaman bu yazı tam da sizlere göre! Yormadan, sıkmadan, günün her saatinde akıp giden şiirler okumak isteyip hep erteliyorsanız, bu yazıda yer alan kitapları bir kere daha ele alabilir, değerlendirebilirsiniz. İşte yaz aylarında okumanızı önerdiğimiz, okuma listenizde yer alması gereken 10 şiir kitabı…

1- Turgut Uyar - Büyük Saat

İkinci Yeni’nin en bilinen şairlerinden olan Turgut Uyar’ın Büyük Saat adını verdiği şiir kitabı, bütün şiirlerini içeriyor. İçerisinde Göğe Bakalım, Geyikli Gece gibi en bilinen şiirlerini de bulabileceğiniz bu kitabı, yaz aylarında sıkılmadan, keyifle okuyabilirsiniz.

2- Cemal Süreya - Sevda Sözleri

Bir başka İkinci Yeni şairi olan Cemal Süreya’nın şiirleri, Turgut Uyar’ın şiirlerinden biraz farklı. Şiirlerinde sıklıkla işlediği konular arasında, aşk, kadın güzelliği, cinsellik gibi temel izlekler bulunuyor. Sevda dolu bir yaz için, sevgi dolu şiirler için Cemal Süreya okumak size iyi gelecektir.

3- Orhan Veli - Bütün Şiirleri

Bir Garip şair Orhan Veli… Şiirinden uyağı, kafiyeyi kovmuştur. Onun şiirinde balıkçılar, sokak çocukları, martılar, ayakkabısı ayağını sıkan Süleyman Efendi gibi küçük insan gruplarını, günlük hayat sorunlarını bulabiliriz. İstanbul özlemi duyanlar için İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı, özleminizi bir nebze olsun dindirmek için güzel bir soluklanma şiiri olacaktır.

4- Attila İlhan - Ben Sana Mecburum

Attila İlhan denince akla gelen ilk şiir “Ben sana mecburum, sen yoksun…” dizeleridir. Kitap bu şiirle aynı adı taşıyor: Ben Sana Mecburum. Aşkı, umutsuzluğu, sevdayı, kavuşmayı, siyasi ve sosyal sorunları aynı anda ele alan bu kitapta; hem siyasi ve sosyal panoramayı hem de şairin yaşamından kesitleri görebiliriz.

5- Can Yücel - Sevgi Duvarı

Kendine has bir şiir tarzı olan Can Yücel’in şiirlerinde, argo söyleyişler, sert bir üslup göze çarpar. Bunun yanında aşk ve cinsellik de şiirinin konularındandır. Farklı bir üslup tarzıyla yazılan ve 109 sayfadan oluşan Sevgi Duvarı isimli şiir kitabını okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

6- Sait Faik Abasıyanık - Şimdi Sevişme Vakti

Adalar yazarı olarak bilinen  ve daha çok hikaye yazan Sait Faik Abasıyanık’ın bir de şiir kitabı var! Hikayelerindeki o şiirli söyleyişi yakalayan ve şiirlerinin tadına bakmak isteyenler için adeta, insanın içini coşkuyla dolduran bir adı da var: Şimdi Sevişme Vakti. Sait Faik bu şiirlerinde, hikayelerinde olduğu gibi bir yol izler. Hikaye yazarmış gibi şiir yazar. Küçük insanı, denizi, balıkçıları, Rum kızlarını şiirlerinde bulabilir, içinde bulunduğumuz yaz aylarında hikayelerine kısa bir mola vererek şiir kitabını okuyabilirsiniz.

7- Nazım Hikmet Ran - Memleketimden İnsan Manzaraları

1966 senesinde yayımlandı Memleketimden İnsan Manzaraları. İlk yayımlandığında 66 bin mısradan oluşuyordu. Nazım Hikmet, daha sonra bu sayıyı 17 bine indirerek suç teşkil edecek bölümleri şiir kitabından çıkardı. Memleketimden İnsan Manzaraları’nda coşkulu ve bir o kadar destansı bir söyleyiş var. Halkın, ezilenin, fakirin, devrimcinin, namuslunun kısaca memleketteki her insanın yaşadıkları bu kitapta uzun bir türkü gibi anlatılıyor.

8- Ahmet Arif - Hasretinden Prangalar Eskittim

Ahmet Arif’in sağlığında basılan tek şiir kitabı olan Hasretinden Prangalar Eskittim 1968 senesinde yayımlandı. Kitabın içinde isyan, sevgi, kardeşlik duygularını tadacağınız birçok şiir bulunuyor. Türkü ve ağıt havasında olan bu kitabı sıcak yaz günlerinde okuyup Anadolu coğrafyasının tadını bu şiirlerde bulabilirsiniz.

9- Necip Fazıl Kısakürek - Çile

İslamcı bakış açısıyla eserler veren şairimiz Necip Fazıl Kısakürek’in Çile adını verdiği şiir kitabı ilk olarak 1962 yılında yayımlanır. Hayatının bir bölümünde alkole ve kumara olan düşkünlüğü hayranları tarafından bilinecektir. Daha sonra bu yaşam tarzını değiştirecek olan Necip Fazıl, yaşadığı buhranlı günleri, değişim sancılarını, yaşadığı çelişkileri bu şiir kitabında ele alır. Farklı türde şiir kitabı arayışında olanlar ve Necip Fazıl’ın yaşadığı serüveni anlamak isteyenler için güzel bir kitap olacaktır.

10- Edip Cansever - Sonrası Kalır

Listemizde yer alan bir başka İkinci Yeni şairi ise Edip Cansever’dir. Edip Cansever'in bütün şiirleri Sonrası Kalır I ve Sonrası Kalır II adıyla YKY’den iki cilt halinde çıkmıştır. Ben Ruhi Bey Nasılım, Yerçekimli Karanfil isimli şiirlerini de içeren bu kitapta aşk, umutsuzluk, özlem gibi temalar Edip Cansever tarafından bir başka üslupla ele alınır. Sade ve akıcı bir dil kullanan şairin dili, hissedilmek içindir.

Paylaş:
Yorumlar