Herkesin Altını Çizdiği Bir Satır Vardır: Kitaplardan İz Bırakan 30 Cümle

— min. okuma: 5-6 dakika
Herkesin Altını Çizdiği Bir Satır Vardır: Kitaplardan İz Bırakan 30 Cümle

Bazı kitaplar vardır ki, insanda derin izler bırakır. Okuyup bitirdikten sonra bile akılda kalan bazı sözler, giriş cümleleri vardır. Bazen bir şiir dizesi, bazen romanlardan, hikayelerden bir alıntı sizi sürükleyebilir. Kitap alıntıları içinde herkesin unutamadığı bir cümle vardır dedik ya, ekşi sözlük ve 1000kitap'tan derlediğimiz alıntılarla sizi alıp uzaklara götüreceğiz.

  1. "Sevenler birbirlerine yara izlerini gösterirler. İlk önce bunu yaparlar... 'Sana ruhumu açmadan önce bil ki incinebilirim' demek için... Çünkü en çok sevdiklerin yaralar seni." (Alper Canıgüz – Gizli Ajans)
  2. "Hayatta hiçbir zaman kafamızdaki kadar harikulade şeyler olmayacağını henüz idrak etmemiştim." (Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna)
  3. "Bir insanın, başka fırsatları olmasına rağmen onları reddedip sürekli aynı kişiyle sevişmek istemesine, bu mutluluk verici duyguya aşk denirdi." (Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi)
  4. "Yatağımın karşısında bir pencere var. Odanın duvarları bomboş. Nasıl yaşadım on yıl bu evde? Bir gün duvara bir resim asmak gelmedi mi içimden? Ben ne yaptım? Kimse de uyarmadı beni. İşte sonunda anlamsız biri oldum. İşte sonum geldi. Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım; kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım." (Oğuz Atay – Tutunamayanlar)
  5. "Bir adam tanıdım, kafasız bir kadına yaşamının yirmi yılını verdi. Her şeyi feda etti ona; dostlarını, emeğini, dürüstlüğünü bile.. Ama bir akşam, kadını hiç sevmemiş olduğunu anladı. Canı sıkılıyordu, hepsi bu. İnsanların çoğu gibi canı sıkılıyordu." Albert Camus – Düşüş
  6. "İnsanları yalan söyledikleri zaman dinlemeyi severim. Olmak istedikleri, olamadıkları kişiyi anlatırlar." (Yusuf Atılgan – Aylak Adam)
  7. "Ben aşktan daima kaçtım , hiç sevmedim. Belki bir eksiğim oldu. Fakat rahatım. Aşkın kötü tarafı insanlara verdiği zevki eninde sonunda ödetmesidir. Şu veya bu şekilde.. Fakat daima ödersiniz… Hiçbir şey olmasa, bir insanın hayatına lüzumundan fazla girersiniz ki bundan daha korkunç bir şey olamaz.” (Ahmet Hamdi Tanpınar- Saatleri Ayarlama Enstitüsü)
  8. "Yalan olduğunu bilsen dahi inanacaksın insan oğluna, yani dinleyeceksin onu, niçin yalan söylediğini anlamaya çalışacaksın. Bazen yalan, insanın özünü gerçeklerden daha çok açığa vurur..." (Maksim Gorki – Bozguncu)
  9. "İnsan kendisinin eksik bir parçasını bulmak umuduyla aşık olur." (Haruki Murakami – Sahilde Kafka)
  10. "Tanrım, bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme gücü, değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti ve bu ikisi arasındaki farkı anlayabilme sağduyusu ver." (Marlo Morgan – Bir Çift Yürek)
  11. "Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum. Bilseydim, bu mutluluğu koruyabilir, her şey de bambaşka gelişebilir miydi ? Evet, bunun hayatımın en mutlu anı olduğunu anlayabilseydim, asla kaçırmazdım o mutluluğu." (Orhan Pamuk – Masumiyet Müzesi)
  12. "Çünkü her şey mükemmel, insanoğlu dışında her şey günahsız, tertemiz." (Dostoyevski – Karamazov Kardeşler)
  13. Güvenli sularda fazla yüzdüm. Şimdi boğulma vakti. (Sylvia Plath Günlükler)
  14. "Büyük bir hastalık geçirmeyenler, her şeyi anladıklarını iddia edemezler." (Peyami Safa – Dokuzuncu Hariciye Koğuşu)
  15. "Böyle olmasını istemezdim ama hep olurdu. Dünyanın bütün Kızılderilileri yenilir, Spartaküs kaybeder, gün batarken sararır, kuşlar döner, Sadri Alışık denilen hergele, her filminde ağlardı. O, ağladıkça ben de ağlardım. Nedenimi bilmez ağlardım. Ağladıkça Sadri'ye kıl kapar gıcık olurdum. Üçüncü şahıs olarak kalışına, hep gidici kadınları sevişine, bu gidiciliklerin bir mecburiyet gibi duruşuna, Sadri'nin bu mecburiyetlere, giden kişinin özgürlüğü olarak bakıp, ona ihanet etmemek için kendine ihanet edişine." (İlhami Algör- Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)
  16. "Sabahları hasta uyanmanı istiyorum, hastaysan eğer, yaşıyorsun demektir.” (Burçak Çerezcioğlu – Mavi Saçlı Kız)
  17. "Sorarlarsa, "ne iş yaptın bu dünyada?" diye, rahatça verebilirim yanıtını: "Yalnız kaldım. Kalabildim ! Altı milyarın arasına doğdum. Ve hiçbirine çarpmadan geçtim aralarından..." (Hakan Günday – Kinyas ve Kayra)
  18. "Seni unutma fikri bile, sana kavuşma umuduna bağlanıyor içimde. Senden kaçış varsa bile kurtuluş yok şebnem.'' (Murat Menteş – Korkma Ben Varım)
  19. "Yengeç, suda yaşar; ama, yüzme bilmez  suyun içinde, yürür…” (Oruç Aruoba – Benlik)
  20. "Yaşar gibi yapmaktan, özlemez gibi yapmaktan, iyiymiş gibi yapmaktan, nefes alıp onu içimde tutmaktan, o nefeste boğulmaktan sıkıldım.” (Oğuz Atay – Tutunamayanlar)
  21. "İnsan birisini bu kadar severse nasıl darılır? diyordu. Hiç darılabilir mi? Muhakkak yorulmuştur.” (Ahmet Hamdi Tanpınar – Saatleri Ayarlama Enstitüsü)
  22. "Bazen bir insanın elindeki incil, babanın elindeki viski kadehinden daha tehlikeli olabiliyor.” (Harper Lee – Bülbülü Öldürmek)
  23. "Bir gün dönerse sakın affetme, yaşarken ölmeyi o da öğrensin!" (Thomas More – Utopia)
  24. "Mutlu aileler birbirine benzerler, her mutsuz aileninse kendine özgü bir mutsuzluğu vardır." (Tolstoy – Anna Karenina)
  25. "Türkiye'de eğer bir kız, babasından çocuk doğuruyorsa, bu benim için kıyamettir!" (Büşra Sanay – Kardeşini Doğurmak)
  26. "Sen ne dersen de iki gözüm; toplumun yoksul insana saygısı yoktur." (Dostoyevski – İnsancıklar)
  27. "Hapsedildiği sürece gözyaşları insanın canını çok yakar. " (Stefan Zweig – Ayışığı Sokağı)
  28. Ben bir insanı ilk görüşte ya severim, ya sevmem. Sonradan bu ilk hissimin değiştiğini hiç hatırlamıyorum. (Reşat Nuri Güntekin – Çalıkuşu)
  29. Günahın seni daima izler, bunu unutma. (Agatha Christie On Küçük Zenci)
  30. Hem çekip gitmek isteyip de hem de hiçbir yere gitmek istememek berbat bir şey. (Sylvia Plath - Günlükler)
Paylaş:
Yorumlar (3)
  • 5 yıl önce

    Yatağımın karşısında bir pencere var. Odanın duvarları bomboş. Nasıl yaşadım on yıl bu evde? Bir gün duvara bir resim asmak gelmedi mi içimden? Ben ne yaptım? Kimse de uyarmadı beni. İşte sonunda anlamsız biri oldum. İşte sonum geldi. Kötü bir resim asarım korkusuyla hiç resim asmadım; kötü yaşarım korkusuyla hiç yaşamadım." (Oğuz Atay – Tutunamayanlar)

    Paylaşım için teşekkürler saynur hnm

  • Aklınıza sağlık Saynur Hanım. Çok beğendim.

  • 5 yıl önce

    Edebiyat adına çok şık bir çalışma ve paylaşım olmuş teşekkür ederiz Saynur hanım